5 gode grunde til at tilbringe sommerferien i Ukraine

Leder du efter gode sommerferiedestinationer, kan det anbefales at kigge østpå, der er fyldt med undervurderede rejsemål. Et af disse er ukraine. Og her er fem gode grunde.

Rejsepostens redaktion

Ukraine 217 uger siden

Af: Marianne Frisenvang

Kiev

Kiev har alt det, som du ønsker fra en storby, du skal bruge en forlænget weekend i. Den er fyldt med gode restauranter, hyggelige cafeer og barer, og så har den perfekte mængde af storbyens travle puls, uden at det bliver hektisk.

Mange har formentligt ofte et billede af østeuropæiske byer som noget, det består af rækker af masseproducerede, grå og kedelige bygninger, der skriger østblok og kommunisme. Men ligesom det eksempelvis også er tilfældet med Budapest, der er et noget mere anerkendt rejsemål end Kiev, så har mange af disse byer den fordel for øjet, at de er bygget mange år før den kommunistiske arkitektur slog igennem på disse kanter.

Kiev udstrålet alt andet end vores vestlige fordomme om østeuropa med sit rige kulturliv og sine finurlige og farverige bygninger. Selv slitagen, der er rimeligt gennemgribende på byens bygninger, har den formået at få til at se charmerende ud. Spænd dine gode sko - eller hop på det ganske velfungerende metrosystem - og gå på opdagelse.


Kom hertil:

Som de fleste andre europæiske storbyer kan du flyve direkte til Kiev i et billigt prisleje. Ukraine har også et rimeligt velfungerende tognet, hvoraf flere afgange også kan tage en hele vejen fra Krakow i Polen til Kiev, hvis man er på en større togferie i Østeuropa

Chernobyl

Er man i Kiev, skylder man sig selv at afsætte mindst en dagene til en tur til Chernobyl. Var du ikke født i 1986, eller har fået set HBO’s serie af samme navn, så er Chernobyl navnet på et atomkraftværk, hvor der i 1986 skete en katastrofal ulykke. Udover en masse tragiske dødsfald og helbredsmæssige påvirkning i efterfølgende flere generationer, så gjorde ulykken også området ubeboeligt. Derfor blev alle mennesker (pånær nogle hundrede, der nægtede) tvangsevakueret, hvilket fra den ene dag til den anden tømte området for mennesker.

Et sted hvor man særligt kan opleve den spøgelses-stemning, der opstår, når alle mennesker pludselig flytter væk, kan opleves i byen Privyat. Dengang var det en livlig by beboet af alle de mange tusinder, der betjente atomkraftværket. Lige siden har byen stået uberørt, og og du kan gå rundt i det der engang var byens supermarked, svømmehal eller forlystelsespark. Eller i folks lejligheder, som de forladt i lyn og hast, da evakueringen begyndte.

Det koster omkring 100 dollars for en dagstur (inklusiv transport, guide og frokost), men det er alle pengene værd, at gå rundt i spøgelsesbyen, og se hvordan naturen har taget området tilbage. Turen indbefatter også andre stop, blandt andet kommer man helt tæt på de stadig stående atomreaktorer og forbi en kæmpemæssig radar, som Sovjet byggede i en dengang ufremkommelig skov under den kolde krig.

Kom hertil:

Der findes flere forskellige udbydere, der tilbyder disse ture med engelsktalende guider. En dagstur koster 100 dollars (inklusiv transport, guide og frokost. Vi brugte firmaet Chernobyl tours, der kan anbefales. Book turen i forvejen, da firmaerne skal indhente godkendelser.

Lviv

I det vestlige Ukraine ligger Lviv, der med sine 700.000 indbyggere også er en forholdsvist stor by. Men det, du som turist og besøgende for alvor vil finde interessant, foregår på et forholdsvist begrænset areal, der gør byen til et perfekt mål for et par dages byvandring. Den historiske bymidte, der er optaget på Unesco verdensarvs-liste, er fyldt med flotte gamle bygninger, proppet med kirker og man behøver ikke vandre længe, når sulten indtræffer. Er man taget til Ukraine for et skud af det famøse østeuropæiske vanvid, kan man tage på Masoch Café, hvor de ansatte pisker de, der efterspørger det, eller Kriyivka, hvor man skal sige “Slava Ukrayini, slava Ukraini, slava Ukraini, der betyder ”Ære Ukraine” for at blive lukket ind til den godt bevarede hemmelighed af en bar, der ligger under jorden.

Kom hertil:

Lviv har sin egen lufthavn, hvor man kan flyve til med minimum et stop fra Billund eller København. Man kan også komme til med tog fra Krakow eller Kiev.

Odessa

Odessa bør ikke nødvendigvis være et mål for sommerferien i sig selv, men lægger du vejen forbi Ukraine, så er kystbyen absolut et besøg hver. Her er adgang til Sortehavets udmærkede strande, vejret ligger i sommerperioden i den gode ende af de 20 grader og så er der, hvis man er til den slags, mulighed for at opleve østeuropæiske diskoteker og festkultur, når der er allermest fart på.

Odessa kaldes Ukraines Ibiza. Og den ære skal nok primært tilskrives det område, der kaldes Arcadia. Et fascinerende blanding af Gaden i Aalborg, en strandpromenade og et Ukrainsk cirkus uden regler. Selv hvis man ikke vil besøge en af restauranterne, barerne eller de stort anlagte diskoteker (oftest med entre), så skylder man sig selv bare at gå en tur frem og tilbage. Den ”rigtige by”, der ligger lidt væk fra Arcadia-området, er faktisk også en hyggelig oplevelse. Og overraskende nok ganske afslappet med fine restauranter, cafeer og hyggelige torve.

Kom hertil:

Odessa har også en nærliggende lufthavn, hvor du ligeledes kan flyve til fra København med minimum et stop. Flyver du til Kiev, kan man tage et nattog til Odessa.

Det er billigt!

Ukraine er virkeligt billigt. Og sammenligner du med andre mulige feriedestinationer i Europa, du har gjort dig overvejelser om, så bliver din pengepung glad.En øl koster omkring de fem kroner, en ret på en restaurant koster omkring 25-50 kr. og glimrende AirBnb-lejligheder eller hotelværelser godt placeret i Kiev kan lejes for omkring 200 i døgnet. Alt skal ikke gøres op i penge, men du kan bare få lidt mere for din hårdt opsparede sommerferie-budget her.