Smukkeste sensommer i storbyen Berlin

Berlin er en fascinerende storby, hvor verdenshistorien fortælles, uanset hvor man vender blikket. Og så har Berlin et af verdens mest ikoniske hoteller. (Pressetur Inviteret af Hotel Adlon)

Rejsepostens redaktion

Tyskland 226 uger siden

Af Sarah Køhnke

Monumentale bygninger, alt fra middelalderen over Kejserriget til nazismen, som delte Berlin i to, for sidenhen at blive genforenet. I dag opfører byen stadig monumentale bygninger, dog ikke i tykke, uigennemtrængelige sten, men i glas og rene linjer.

 Berlin er en storby, hvor man hurtigt føler sig hjemme, og man fornemmer, at man er en del af noget større. Det er en by i udvikling, og som i den grad kompenserer for en grum fortid. Berlin er nu liv og varme. Byens træer og rekreative områder plejes og passes, og lindetræerne dufter, når man kører under dem i de åbne turistbusser. 

Berlin har vel Europas største hjerte, og man mærker kærligheden i storbyen, hvor alverdens nationaliteter har fundet et hjem. Og netop Berlins mange nationaliteter giver en dynamik og uforudsigelighed, som ellers kun opleves i en storby som New York. 

Du kan klæde dig, som du vil, spise hvad du har lyst til, tro på hvad du vil – der er plads til dig. Berlin er først med det nye, de har de fedeste klubber og restauranter. Kvinderne i Berlin klæder sig som i Milano, stilfuldt og feminint, men modsat den italienske modeby kan man stadig se fornøjelige 80’er- og 90’er-levn i gadebilledet, som fx rendyrkede punkere. Man får konstant øje på noget, og hjertet fyldes til bristepunktet.

Rendyrket luksus

Berlin har flere end 30 hoteller med 5 stjerner. Men der er et hotel, der skinner over dem alle. Det ikoniske Hotel Adlon som ligger med udsigt til Berlins sidste byport, Brandenburger Tor. Det var rigmanden Lorenz Adlon, der i tæt samarbejde med Kaiser Wilhelm II, der i 1907, ville skabe verdens mest luksuriøse hotel. Blandt andet med rindende koldt og varmt vand. Hotellet fik næsten lov til at blive stående gennem 2. Verdens Krig. Men i maj 1945 kom fulde sovjetiske soldater uheldigvis til at antænde vinkælderen. Efter branden skulle der gå årevis, inden hotellet i 1984 blev revet ned. Og først i 1997 blev det bygget op til det, det er i dag – tro mod den oprindelige bygning fra 1907. 

Stemningen er på en gang hyggelig og rar – trods hotellets åbenlyse størrelse og luksus. Man mødes af et orgie af friske blomster i den store lobby, og salonen i midten af hotellet er hver eneste dag fyldt med gæster. Det er ‘high-tea’ selskab i fornemme sofaer til lyden af en stramt klædt pianist. Hotel Adlon er alt andet end moderne, men det er så gennemført klassisk smukt. Elegancen fortsætter i værelserne og suiterne, hvor reolerne er fyldt med bøger, og ikke en er tilfældig. Det er fotobøger, erindringsbøger og opslagsværker. Her kan man få timer til at gå med fordybelse, kaffe og med udsigt til et historisk centrum. 


Stjernernes frirum

Hotel Adlon bærer på adskillige fortællinger. Bl.a var det fra suite 312, at Michael Jackson lod sønnen Prince Michael Jackson dingle fra altanen. I samme suite har nærmest samtlige kongelige og Hollywood-stjerner delt dyne og badekar. Af de få udvalgte billeder på væggene er et billede af HKH Dronning Margrethe og Prinsgemalen. 

Hotellet har altid været hjemsted for verdens stjerner, afdøde som nulevende, og man bombarderes af flere ‘navne’ i hotellets legendariske parfumeshop, ‘Krigler,’. Her er de berømte signaturparfumer som Jackie Kennedy, Marlene Dietrich, Grace Kelly og Audrey Hepburn har lagt navn til og duftet af – og man føler sig udvalgt, når de søde damer generøst pumper kostbare dråber ud på ens håndled.


Schnitzel og bladguld

På terrassen foran hotellet, med udsigt til Brandenburger Tor, ligger ‘Restaurant Quarré’. En klassisk ret som wienerschnitzel er ikke blot en skosål i rasp, men den bedste schnitzel, der kan opdrives. Går man planken ud og bestiller en ‘Adlon-Currywurst’, får man serveret en pølse klædt i karry og bladguld. Og selvom Hotel Adlon kan virke intimiderende, så er det alle, der kan bestille bord og nyde et måltid på hotellet. Det er faktisk til at betale, og man har ikke fortrinsret til et bord på terrassen, selvom man bor på hotellet. Man ønsker netop, at denne restaurant er åben for alle. Undertegnede oplevede at spørge efter bord, mens Sex and The City-stjernen, Sarah Jessica Parker, stod længere fremme i køen. Bevares, hun fik bord først, men hun stod retfærdigvis også forrest i køen. Selvfølgelig i tårnhøje hæle. Det er hverdag for de ansatte, som ikke virkede sønderligt starstrucked – modsat andre. Et stjernemøde kan også ske ved morgenmadsbuffeten, som er så rigelig og lækker, at det meste blegner ved siden af. Her kommer et top-tip: Gem appetitten til kaviaren og champagnen. Vælg fra de dåser, der er taget mest – det skulle være de bedste. 

Det skal du i Berlin

  1. Er man i Berlin, kommer man ikke uden om ‘Denkmal für die ermordeten Juden Europa/Holocaust Mahnmal’, som på en gang er knugende smuk og vigtig, og som ligger lige ved siden af Hotel Adlon. 
  2. Operaen, ‘Statsoper Unter den Linden’  har været gennem en omfattende renovering, og det er fantastisk blot at gå ind i den smukke bygning. 
  3. I Tiergarten Berlin kan man trisse rundt og se på store træer med kaffe i den ene hånd og en kæreste i den anden. Snyd ikke jer selv for den romantiske rosenhave.
  4. Shopping. Ud over KaDeWe, et shoppingcenter med alle de dyre mærker, er der også et hav af små, listige butikker samt alle de store mærkevarebutikker.

Vegansk i Berlin

Man kan få al slags mad i Berlin. Men særligt skarpe er de på veganer-fronten. Især den nyåbnede ‘Frea Berlin’ som er en 100% plantebaseret, ren øko og zero waste restaurant. Stemningen er afslappet, tjenerne sunde, maden er cool og drønlækker.