Fantastisk vinrejse til Mosel

Jeg har aldrig fundet Tyskland særlig attraktivt som rejsemål. Berlin og Hamborg undtaget. Måske skyldes det, at man ikke forbinder Tyskland med eksotiske sandstrande, et godt køkken eller charmerende små byer. Lige indtil min interesse for tysk vin blev en realitet. Jeg blev klogere.

Rejsepostens redaktion

Tyskland 217 uger siden

Af Line Hvid Weiergang

Mosel området

Mange tyske vine, især Riesling, bliver produceret her. Er man til tysk hvidvin kan jeg derfor ikke anbefale en tur til Moselfloden nok.

Vi tog afsted som familie, lejede en skøn lejlighed i den lille tyske by Zell, med udsigt over floden. Vil man være mere kreativ på boligfronten så tjek AirBnB. Her er sjove overnatningsmuligheder på husbåde og flodpramme.

Det gamle Tyskland har sin helt egen charme og mine fordomme om tysk arkitektur blev gjort lidt til skamme. Tyskland minder hverken om Italien eller Frankrig i deres pompøse arkitektur, men er sin helt sin egen. Små bindingshuse ligger side om side med gamle borge og slotte og naturen er overvældende smuk. Det samme er priserne. En flaske vin overstiger sjældent 150 kr. i god kvalitet, også selvom du sidder med vinmarken i baggrunden og med udsigt til Moselfloden.

Hvor skal du bo:

Alle byer ved Moselfloden er meget smukke og kører nogenlunde samme prisniveau, de helt store byer undtaget. Vi boede i den byen Zell, lejede cykler og cyklede mellem 10-15 km. om dagen rundt til de omkringliggende byer.

  • Lej cykler

I alle byer er der mindst 3 cykeludlejere. Priserne er ganske ens og Tyskerne er ikke ude på at snyde dig. Lej din cykel i den by du bor - det koster ca. 50 kr./pr. dag. Vil du leje el-cykler er dette også muligt næsten alle steder. Det kan være en fordel, hvis din kondition halter lidt. Moselfloden er lang og terrænet går op og ned, så hvis du vil se det hele kræver det en indsats på jernhesten.

Cochem

Hvilke byer skal man besøge

  1. Saarburg, den måske mest post-card-perfect lille by. (Den med springvandet) Vi tog bilen hertil, da en times køretur blev for langt på cykel. Man kan med fordel tage til Trier i samme omgang.
  2. Trier, den gamle romerby, er det tætteste man kommer på en ideel storby til shopping, apperol og gode restauranter. Trier er fyldt med romersk rkitektur. Både byporten og Sct. Peters katedral kan dateres tilbage til hertil. Sct. Peters katedral er en af en de største kirker i Nordeuropa og opført i år 330. Moselområdet er ikke kendt for deres gastronomi, men der findes mange lækre spisesteder i Trier.
  3. Bernkastel-Kues, en af de ældste og hyggeligste byer ved floden. Byen er i cykelafstand fra både Cochem og Traben-Trarbach.
  4. Traben-Trabach, hyggelig lille by med massere gode vinsteder. Her tog vi en lille færge til Cochem med vores cykler. Moselfloden gør brug af slusesystemer, som er en sjov oplevelse for hele familien.
  5. Cochem, en fantastisk og meget populær by. Cochem var en af vores favoritter. Man bliver hilst velkommen af borge og slotte og byen i sig selv emmer af liv og charme og en del turister.

Hvor kan man smage vin:

Mosel floden udspringer i Frankrig, hvor Mosel løber sammen med Rhinen. Når man taler om vindistriktet i Mosel, er det primært strækningen fra Trier til Koblenz, der tages udgangspunt i.

Klimaet her er perfekt til vindyrkning. Somrene er varme og de ekstreme skråninger mod syd, gør at druerne får meget sol. Hertil kommer genskæret fra floderne, der øger intensiteten af sollyset. Vintrene er modsat meget kolde og det gør det også muligt at producere Eiswein.

Der findes flere hundrede små vinbønder, der tilbyder vinsmagninger langs Moselfloden.

Jeg vil dog kraftigt anbefale at man undersøger, hvad man vil smage og hvornår, allerede hjemmefra og booker en aftale på forhånd. Man kan hurtigt spilde en dag på at cykle rundt og lede efter et sted at smage og ende med at betale for meget for at smage for dårlig kvalitet. Det er også værd at vide at de gode producenter ikke skilter med ”Weinprobe”, det har de ikke behov for.

  1. Weingut Schmitges i Erden har et lækkert Vinothek hvor man kan komme ind fra gaden og smage.
  2. Besøge firmaet Karl Erbes i Ürzig og Schmitges i Erden. De producerer vine fra nogle af de samme marker, men med hver deres unikke stil.
  3. Schmitges er mere moderne. Det er renhed og mineralitet, der er min favorit.