Berlin på en anderledes facon

Har du fået set Fjernsynstårnet, Brandenburger Tor og diverse mindesmærker, er det tid til at komme et stik dybere. Her er fem anbefalinger til, hvad der er værd at bruge lidt af din forlængede weekend i den tyske hovedstad på.

Rejsepostens redaktion

Tyskland 223 uger siden

Tag ind og se noget fodbold

Hvis der er noget, der skriger tysk kultur, er det store fadøl, pretzel og bratwurst. Alt det kan du få, hvis du tager til fodboldkamp, hvilket ud fra mængden af tyskere, der spenderer deres søndag på fodboldstadiums, også må betegnes som en vaskeægte tysk aktivitet.I Berlin holder både Hertha Berlin og Union Berlin til, de begge spiller i Bundesligaen, hvilket er den bedste tyske fodboldrække.

Skribenten her har kun oplevet Hertha Berlin, men det blev i hvert fald til en lørdag eftermiddag, der klart kan anbefales. Hertha Berlin spiller på Olympia stadion, der blev bygget til OL i 1936, hvilket gør det til et stykke kulturhistorie i sig selv. Stadionet der ligger ca. 20-25 fra centrum med offentlig transport rummer i gennemsnit 47.000 tilskuere til kampene. Med sine ølboder, madboder og tusindsvis af glade mennesker, er en tur på Olympia Stadion en skøn tysk oplevelse. Om man er fodboldfan eller ej.

Billetter til kampene kan købes online eller i forskellige Hertha Berlin-butikker, der er placerer rundt omkring i byen. Billetter koster mellem 15 og 35 euro. Det er studierabat.

Klunkerkranich

En af Berlins fedeste barer ligger overraskende nok på toppen af et shoppingcenter. Et faktum, der ellers kan virke afskrækkende nok i sig selv, hvilket heller ikke hjælpes på vej af centerets provinsielle udseende eller det umiddelbart triste indeklima, der rammer ind så snart man træder ind af de automatiske skydedøre.

Men modstår man den umiddelbare lyst til at bevæge sig ud igen, skal man finde den nærmeste elevator. Den tager man til den centerets næstøverste etage. Herfra går man igennem en etage, der fungerer som parkeringsplads, og den sidste etage op. Det syn der møder en på toppen, synes nærmest designet til at give en øjeblikkelig følelse til at købe en drik og have det rart.

Der er bygget træbænke og forhøjninger, man kan sidde på spredt rundt på den kæmpestore tagterrasse. Der er lyskæder og mærkelig skulpturer, der er blomster og planter, og så er der en fantastisk udsigt over Berlins skyline.

Kommer man omkring det tidspunkt, hvor solen går ned, kan man med drink i hånden nyde en helt igennem fantastisk solnedgang. Indenfor fortsætter den hyggelige stemning i, hvad der bedst kan beskrives som et forvokset udestue i et kolonihave hus. Her sørger dj's for en lounget lydtæppe til en afslappet aften, baren ligger i et fair prisleje og bliver man sulten, er der også udmærket mad.

Ligger på tagterassen i Neukölln Arkaden, der ligger på Karl-Marx-Straße 66. Det koster 4 euro i entre at komme ind på tagterrassen.

Tempelhofer Feld

Området var tidligere en lufthavn, der fungerede som en øvelsesområde for militæret. Nu ligger der offentlig park, der hvor fly engang lettede og landede. Der er enkelte områder, hvor folk har fået lov til at anlægge små nyttehaver, enkelte bænke og kaffevogne, men langt størstedelen af det kolossale område lader bare til at være efterladt, som det var. Og på ægte berliner-maner har folk i byen gjort til deres eget og til en integreret det af byen. De flyver med drager, ruller på rullerskøjter og går ture på den brede vej, der går mere end en kilometer tværs igennem parken, eller den cirkelformede og lidt smallere vej, der kommer rundt i parkens yderkant.

Det er svært helt at forklare, hvorfor det er en oplevelse værd at lægge vejen forbi her, for parken er i sig selv ikke noget særligt. Men der er en særlig berlinsk stemning over den måde, som berlinerne har taget arealet til sig. Og så føles det lidt ulovligt på en lidt rar måde at gå der midt på en bred vej, hvor der sagtens kunne lande et større passagerfly.

Adressen er Tempelhofer Damm. Parken ligger næsten midt imellem mellem Nuekölln og Schönenberg. Tempelhof station er lige i nærheden af den ene indgang og kan nås både med S-tog og U-bahn.

Hamburger Barnhof

Hamburger Barnhof

Ingen storbyferie uden et styks finkulturelt indslag. Næsten lige meget hvad man generelt synes om museer og den slags, er det er en eftermiddag godt givet ud at tage forbi Hamburger Barnhof. Som navnet antyder, hvis man bare et minimum af tyskkundskaber, er det en tidligere banegård, der er blevet omdannet til et kunstmuseum. Kunststilen er moderne, og langt de fleste værker, er det man vil kalde installationskunst. For skribenten der har en generel interesseomkring middel med pil nedad for den type af kunst, var der alligevel en lang række værker, der var både sjove og interessante, især fordi de indbyder til interaktiv involveringen og sjove muligheder for selfies. En ligeså stor del af værkerne må nok siges at være for de få indviede.

Lige meget hvor du ligger i feltet, når det kommer til reel interesse udi det finkulturelle, er det en anbefalelsesværdig oplevelse at bruge et par timer på den tidligere banegård. Det er noget særligt ved at bevæge sig rundt de unikke rum, der engang rummede travle menneskeflokke og toge, der kom til og fra. Den måde man har formået at kombinere det bedste fra en banegård fra 1847 og et moderne kunstmuseum, er i virkeligheden Hamburger Barnhofs mest vellykkede kunstværk og et besøg værd.

Invalidenstraße i Berlin Mitte. Lukket om mandagen. 10-18 tirsdag-fredag, 11-18 lørdag, søndag Billetten koster 10 euro.

Køb øl i kiosken

Berlins mest geniale koncept er dog dens kiosk-kultur. Alle der har været bare et kort visit i den tyske hovedstad ved, hvordan det er ganske almindelig kotume i Berlin lige at nyde en kold øl, hvis man lige går sig en tur på gaden eller er på vej med u-bahn. Man ser mange øl blive drukket i gadebilledet, og det lader næsten altid til at være et nyt mærke, man ser. Det store udvalg af øl finder man blandt andet i deres kiosker, hvor man ikke som herhjemme, måske er heldig at have fem valgmuligheder, men i stedet har minimum 50. Og de koster aldrig over et par euro stykket. Lige da man troede, at det ikke kunne blive meget bedre, har Berlin toppet det ved at lade deres kiosker stille borde og bænke op ude foran kioskerne på fortovet- Der findes få bedre aktiviteter i Berlin end at vælge en øl, du aldrig har hørt om, sætte sig ud og kigge på byen og dens mennesker.

Berlins Metro