Romantisk roadtrip i kendte rammer

Forkæl hinanden med et road- trip, hvor god tid til lange samtaler i bilen, gåture i smuk natur og overnatning på romantiske hoteller booster både forhold og humør.

Rejsepostens redaktion

Sverige 209 uger siden

Af Lene Samsø

God tid på dansk og svensk

Et romantisk roadtrip er altid en god idé og især når vinteren har stået lidt for længe på, gør en lille afstikker godt. Danmark byder på utallige og ikke mindst romantiske hoteller og har man lidt ekstra fridage, kan turen forlænges til Sverige, hvor den karakteristiske, nordiske natur byder på masser af muligheder for unikke oplevelser.

Vi har testet og godkendt konceptet og giver dig her vores bud på en romantisk vintertur som starter i Aaarhus, gør ophold i Nordsjælland før ruten fortsætter op gennem småland, forbi de to store søer Vättern og Vänern, runder Västerås før den afsluttes i vores nabolands smukke hovedstad, Stockholm.Vi garanterer vaskeægte ild-i-pejsen romantik, spændende hotel design, city-sus og storslået vinternatur.

Øko-ophold i det jyske

Vi starter i smilets by, Aarhus på det økovenlige Hotel Guldsmeden i det gamle latinerkvarter i hjertet af Aarhus, hvor charmerende indretning i fransk kolonistil og vanlig sød aarhusiansk betjen- ing gør vores opholdet ekstra hyggeligt. (billeder følger)

Eventyrligt i Nordsjælland

Med fornyet energi fra vores overnatning i de stemningsfulde og afslappede omgivelser, går turen videre til næste destination, det smukke Kokkedal Slot i Nordsjælland, hvor vi leger konge og dron- ning for en dag. Slottet blev opført i 1746 og er med sit eventyrlige ydre og imponerende beliggen- hed den perfekte ramme om et romantisk get away.

Masser af nyfalden sne denne dag giver stedet en endnu mere magisk feel og en tidlig gåtur i det bakkede omkringliggende landskab og efterfølgen- de tur i Slot Spa’en (man kan kun elske dét navn) giver os appetit til dejlig mad i slottes restaurant- kælder.

Loppis og landskaber

Vi har mange kilometre foran os dagen efter og tjekker derfor ud tidligt. Vi tager færgen fra Hels- ingør til Helsingborg og følger en rute op gennem Sverige med stop undervejs ved nogle af de mange (virkelig mange!) små og store loppemarkeder, de såkaldte Loppis, som svenskerne er glade for.

Turen går gennem smukke landskaber og især en strækning langs de to kæmpe søer Vättern og Vänern betager os og igen er vi nød til at gøre holdt ved flere vistapoints og nyde den storslåede nordiske natur i det svenske højland. Selv på denne tid af året – eller måske især? – viser Sydsverige sig fra sin mest indtagende side med sneklædte vidder, rå fjeldsider, kæmpe nåleskove og blå, blå himmel.

Industriel romantik i Västerås

Om aften ankommer vi til Västerås, en af Sveriges ældste byer der ligger 100 km vest for Stockholm. Ved bredden af søen Mälaren finder vi The Steam Hotel, et 100 år gammelt dampkraftværk, nu forvandlet til spændende hotel med 227 værelser, restauranter, spa, terrasser og konferencefaciliteter fordelt på 18 etager. Mange af de industrielle fea- tures er bibeholdt og indgår i hotellets indretning, hvilket gør vores ophold til en oplevelse i sig selv. Enorme jernkonstruktioner, råt murværk, originale detaljer og en finurlig måde at genbruge fabrikkens sjæl får medspil af interiør i træ, polstrede møbler, bløde tekstiler og kæmpemæssige lysekroner.

Vi er fan med det samme og den romantisk- industrielle stemning understreges af en stor åben kobberpejs i hotellets lobby. Her vælger vi at spise vores sene middag i de bløde sofaer i skæret fra den levende ild. Det bliver næsten ikke mere ro- mantisk – selvom den følgende dags slentretur langs søen i højt solskin og fem frostklare minusgrader kommer ind på en sikker 2. plads.

Vi er glade for at vi har booket to nætter på dette skønne sted, da hotellet byder på tre forskellige restauranter, som alle skal prøves og især middagen, som vi indtager i baren på øverste 18. Etage. Denne aften bliver vi forkælet med en særlig klar vinter- himmel, der skaber en spektakulær solnedgang over byen og søen, og som er med til at give vores aften en visuel ekstra-bonus.

Værelse med pejs

Vi fortsætter kursen mod Stockholm den næste dag og igen har vi indlagt nogle stop ved lokale loppis, som man skal afsætte tid og tålmodighed til – men gør man det, kan der være gode fund at gøre.

Vi tjekker ind på Kungsträdgårdens Hotel i centrum af den smukke storby, tids nok til at spendere eftermiddagen i byens gader. Det er et kært gensyn med især Stockholms gamle bydel, Gamla Stan, hvor smukke og velbevarede bygninger ligger tæt i de smalle gader og tilføjer et historisk vingesus til vores tur.

Hotellet som på engelsk hedder Kings Garden, ligger dejligt centralt og den helt store feature for os er en stor pejs på vores værelse, som skruer romantik- faktoren en tand op. En smuk biopejs uden røg og lugt men med hyggelige flam- mer som komplimenter det højloftede værelse møbleret i gennemført gustavi- ansk stil og diskret farveholdning.

Nordens Venedig

Næste dag byder på mange kilometers sightseeing og shopping i ’Nordens Ven- edig’s forskellige bydele.Vi snuser rundt i spændende secondhand butikker, bla bliver vi ret vilde med Beyond Retro, et sandt Himmerige for vintagetøj-elskere.Vi kigger på design og specialbutikker og vi drikker kaffe på hyggelige caféer (vi ’fick- ar’, som man siger på svensk). Frokosten indtages på det populære Urban Deli, en kombineret café/restaurant og økologisk supermarked, hvor vi fylder kurven med lækre, sunde sager til vores hjemtur.

Da det bliver tid til middag, er vi blevet hooked på hele ild-i-pejsen-konceptet som lader til at være den råde tråd på vores roadtrip og vi beslutter os for at spise på bar- og grillrestauranten Camp- fire. Stedet har et stort åbent ildsted lokaliseret i midten af lokalet, hvor barens gæster kan samles omkring med mad og drinks.

Vi nyder en flot hjemtur i strålende sol og tager flere små afstikkere fra ind i skovene, vi kører igennem. Søerne, markerne, de hyggelige røde træhuse, der ligger spredt som perler i landskabet kan noget særligt - Sverige kan i det hele taget få tempoet til at falde helt ned.Vi kommer hjem fyldt op af gode, roman- tiske oplevelser og med masser af energi på batterierne.