På ski i Sydsverige

De små skidestinationer i Sydsverige er en særdeles fin opvarmning til vinterens lange skiferie. Vælg ski i Sydsverige, når det for alvor kribler i benene for at komme ud på brædderne og tiden er knap.

Rejsepostens redaktion

Sverige 217 uger siden

Af Sarah Køhnke

Småt, men godt

Gråvejr, kortere dage, kølig brise – yes, den er god nok. Efteråret trænger sig på, og for mange betyder det længsel efter knasende sne under skiene, røde kinder og varm kakao i en bjælkehytte. Det er tid til planlægning af vinterens højdepunkt, nemlig skiferien. Og for at pudse formen af – eller måske endda få ski under fødderne for første gang – så er Sydsverige perfekt til en forlænget weekend med sne og sjov, oveni købet blot få timers kørsel fra København. Skisæsonen løber som oftest fra midt december til marts.

Skønne muligheder for ski i Sydsverige

Svensk idyl i Sydsverige

Blot fire timers kørsel fra København ligger den lille svenske perle, Mullsjö. Vejen dertil er smuk, og kigger man godt efter, er der gode muligheder for at spotte elge blandt de høje, slanke træer dækket af kridhvide snekjoler. Mullsjö Alpin ligger 330 m over havet og byder på 7 pister: 2 grønne, 2 blå, 2 røde og 1 sort. Der er en faldhøjde på 95 m, og den længste nedfart er 800 m. På toppen af fjeldet ligger et rødt træhus, hvor alt er samlet på et sted. Her kan man leje ski og få al den information, man har behov for. Og bliver man sulten, kan man spise en god frokost med panoramaudsigt – inde eller ude, I (og vejret) bestemmer. 

Aftenåbent 

Mullsjö indbyder til en forlænget weekendtur på ski eller snowboard. Pisterne holder aftenåbent fredag fra 18-21.30, så starter man weekenden tidligt, er det bare om at hoppe i skistøvlerne og komme i gang. Det er en rigtig god mulighed for de øvede at starte skisæsonen, eller for begyndere at få en fornemmelse for, hvordan man kører på ski. Der er plads til alle aldre og niveauer. Stedet er småt men godt – og en særlig bonus er, at der sjældent er kø ved lifterne. Dvs. mindre spildtid og mere tid på pisterne.

Snegaranti

Selvom sneen ikke er begyndt at falde, er det ikke nogen hindring for at boltre sig. For med et par dage med 5-6 minusgrader kan de 60 snekanoner fremstille 600 m3 sne i timen, som elegant sprøjtes ud over pisterne. Mullsjö åbner som regel i december, men hold øje med destinationens hjemmeside, som opdateres løbende.

Overkommelige priser

Priserne i Sverige er lave i forhold til mange andre skidestinationer. Liftkort til en weekend inkl. fredag aften koster 190 SEK for børn op til 6 år, unge 7-16 år koster 540 SEK og voksne 640 SEK. Det er til at betale, også flere gange på en sæson. Derudover kan man leje skiudstyr til overskuelige priser. Og har man brug for skiskole, kan man med fordel booke en af de dygtige og engagerede skiinstruktører. Priserne starter fra 140 SEK pr. lektion, hvilket også er virkelig billigt og en super investering.  

Hotel eller camping?

Er man til smukke værelser og luksus, kan man med fordel booke sig ind på Hotel Mullsjö eller Björkhaga Hotell, som begge ligger ca. 10 km fra pisterne. På Björkhaga Hotell kan man lade sig opløse i spa efterfulgt af et besøg i sauna efter en lang dag på ski. Hotellet har egen bar og restaurant, så der er rig mulighed for forkælelse med både cocktails, 3-retters gourmetmiddag og lækker morgenmadsbuffet. Man kan også køre den helt cool stil, og få mest muligt skiløb i benene, hvis man lejer en campingvogn hos Mullsjö Alpin. Så kan man hoppe fra sengen ned i skistøvlerne og direkte ud på pisterne. 

  • Tips til turen

Lösgodis er vel et must, når man er i Sverige. Og overnatter man på Bjørkhaga Hotell eller Hotel Mullsjö, kan man ikke undgå at køre gennem en rundkørsel og forbi Motell VIP. Her gemmer sig et uhørt billigt og kæmpe eldorado af bland-selv-slik, chokolade, billig sodavand og hvad man ellers ønsker sig til en hyggeaften med trætte stænger.


  • Sydsveriges største skisportssted

Blot 3 timer fra København ligger det lidt mere velkendte Isaberg, som er Sydsveriges største skisportssted med 8 lifte og 10 pister. Her kan nybegyndere som erfarne skiløbere lade sig udfordre. Og der er også fine overnatningsmuligheder til en weekendtur.

  • En sviptur på ski?

Er man mere til en en-dags tur kan man ramme pisterne i Vallåsen på blot 2 timer fra København. Stedet byder på 11 pister, primært af den lettere sværhedsgrad. Og får man lyst til et par dage på ski, kan man fint overnatte i området.