Kirkenes: Det nordligste Norge

Nord for polarcirklen i norske Kirkenes kan opleve 24 timers højlys dag, danse med slædehundene og spise frisk fisk i en teepee.

Rejsepostens redaktion

Norge 217 uger siden

Af: Marianne Frisenvang, indehaver af Frisenvang og rejseentusiast

Et besøg i slædehundenes paradis nord for polarcirklen

En dejlig sommerdag forlader vi Danmark. Vi skal ikke, som vi oftest gør rejse sydpå, men derimod vil dette års sommerferie bringe os til det smukke Norge. Turen starter højt mod nord 400 km nord for polarcirklen, deroppe hvor solen aldrig går ned, når det er sommer, og omvendt aldrig står op i to af årets vintermåneder. For øvrigt har man i området et hyggeligt ritual, når solen atter titter frem efter vinteren. Den smule lys der kommer frem i slutningen af januar fejres med fest både i skolerne og privat.

Kirkenes, med et kik til Rusland

Vi flyver over Oslo og lander i Kirkenes, som ligger næsten på toppen af Norge og kun 15m km fra grænsen til Rusland. Denne lille by har knap 4000 indbyggere og var tidligere udskibningshavn for jernmalm udvundet tæt ved byen. Selve byen er ganske hyggelig og slet ikke så kold, som man kunne forestille sig. Golfstrømmen svinger nemlig lige forbi, og det betyder bl.a., at havnen altid er isfri, hvilket er sjovt at tænke på, når man er så langt nordpå. En del af husene i byen består af barakker, sat i gruppe mellem de smukke gamle. Byen har et fint grænselands-museum, som bestemt er et besøg værd.

Her kan man også møde rensdyret med de sjove ”fødder”. Julemandens dyr har klove med masser af pels på, og dette gør, at de bare virker super søde, og derfor måske også er en smule svære at tage alvorligt. Vi er lidt spændte på, hvordan vi vil klare de mange lyse timer, men hotellerne er typisk forsynet med tætte mørklægningsgardiner, og det er en rigtig god ide at forsøge at komme i seng, som man ellers ville have gjort hjemme i Danmark. Selvom det virker lidt sjovt, når det er ”højlys dag” udenfor. Men det fungerer fint for os, og vi får sovet ganske pænt derinde i mørket bag gardinerne.

Line Frisenvang

Line Frisenvang

Danser med slædehunde

Vi har én vigtig ting på programmet de par dage, vi besøger byen. Vi skal på tur til en slædehundekennel. Turen har vi booket hjemmefra, og vi bliver hentet af ejeren Trine, som kører os til sit hjem, der ligger klods op ad grænsen til Rusland. Vi gør stop ved en lille smalle flod lige før huset og kan se Rusland på den anden side af vandet.

Birk Husky tilbyder en lang række oplevelser både i sommer- og vintersæsonen. Stedet fungerer også som B&B, og man kan komme på smukke vandreture i området. Ét af stedets højdepunkter, som vi dog i denne omgang har fravalgt, er slædehundeture. Disse køres også om sommeren, men det må være helt fantastisk at køre gennem snelandskabet i vintersæsonen. Det er ikke svært at forstille sig en tur mellem de mange grantræer dækket med sne og hundene, som forøvrigt elsker at trække slæderne, som løber afsted i fuld fart.

Da vi kun har booket en enkelt heldagstur, har vi valgt at have fokus på slædehundene. Oplevelsen med de 50 slædehunde, som alle står bundet i en lang kæde udenfor hver deres lille hundehus, er lidt af en mundfuld, men på den absolut gode måde. Ingen tvivl om at disse hunde har det godt og bliver klappet og aet, så med hensyn til imødekommenhed har de som sådan ikke ret meget tilfælles med de glubske slædehunde, vi tidligere har stiftet bekendtskab med i Grønland.

Vi tager turen rundt blandt hundene, som næsten ikke kan være i deres egen krop af glæde over, at de får besøg. ”Vælg mig! Vælg mig!” siger deres lysende blå øjne og logrende haler, mens vi går rundt og klapper så mange, vi kan nå. Det kræver lidt overvindelse i starten, for en slædehund er pænt stor og dyrene hilser på ved at hoppe op og hægte sig fast, som om de vil have en svingom.

Et godt råd er derfor at tage tøj på, der kan tåle at vaskes bagefter, det er helt sikkert nødvendigt. Turen rundt blandt hundene afsluttes med, at vi får lov til holde og klappe to små hvalpe, som er knap 10 uger gamle. De er fulde af energi og er virkelig bare så skønne, at det er svært at slippe dem igen. Kennelen har for øvrigt også to kæmpe store bjørnehunde. Disse hunde er ganske imponerende og de kan faktisk holde områdets bjørne væk, hvis de skulle komme for tæt på.

Line Frisenvang

Frisk fisk i tepeen

Mens vi har besøgt hundene har Trine lavet en lækker frokost til os, som vi nyder i hendes store flotte Teepee. Dette fine og pænt store ”telt” har hendes far bygget, og dette er et af Trines yndlingssteder, hvilket man godt kan forstå. Der er et smukt lys derinde, og det er som at træde ind i en anden og afslappet verden. Den perfekt stegte og friske frisk vi får serveret er forøvrigt det bedste måltid, vi får i det nordlige Norge. En tur til Norge er fantastisk, men man rejser bestemt ikke dertil for madens skyld.

Trine kører os retur til Kirkenes og giver sig undervejs god tid til at stoppe ved et lille museum, hvor vi ser en spændende film om bjørnehunde. Yderligere et stop på turen gør, at vi kan vende hjem til hotellet med hånden fuld af de sjældne og smagfulde multebær. Turen til Birk Husky står højt på listen over dejlig ferieoplevelser og selv om det kostede en del af have Trine, hundene og stedet for os selv, så var det alle pengene værd. 

Praktisk information

  • Vi fløj med SAS til Kirkenes med stop i Oslo. Turen kan fås for ca. 3000 kr. for en returbillet
  •  Hurtigruten starter sejladsen sydpå med udgangspunkt i Kirkenes. Vi havde valgt sejlturen fra pga. den høje pris. Det koster mellem 9-11.000 kr pr. person at rejse fra Kirkenes til Bergen, men hold endelig øje med tilbud, det findes ofte på Hurtigruten https://www.hurtigruten.dk/
  • Der er en række hoteller i byen, vi boede på Scandic. Har man plads i budgettet en en speciel oplevelse så har området også et snowhotel
  • Et besøg på bymuseet kan klart anbefales, her er også en fold med rensdyr.
  • Maden i Kirkenes er som de fleste andre steder i Norge relativt dyr og ikke så spændende. Vi fik dog spist et par retter som er specielle for området: rensdyr og kongekrabbe, det var dyrt men også godt.
  •  Et besøg og evt. ophold hos Birk Husky kan varmt anbefales. Bestil i god tid da der er begrænset kapacitet https://www.birkhusky.no/


Line Frisenvang