Guide til Moskva, der oser af kultur og storslåethed.

Der var helt klart fordomme blandet lidt skepsis da min veninde og jeg begav og til Moskva. Samtidig var vi utrolig spændte på, hvad et af verdens mægtigste lande kunne byde på af rejseoplevelser. Efter 4 dage i Moskva måtte vi kapitulere og gemme fordommene væk. Moskva overraskede positivt og vi fik begge en ordentlig en på opleveren.

Uploaded af redaktionen

Rusland 206 uger siden

Af: Mette Bjørnager

Om Moskva:

Vores tur startede med fly fra København og en mellemlanding i Riga inden vi fløj videre til Moskva. Air baltic havde virkelig billige flybilletter og vi gav ca 1500 kr. for en returbillet.Vi havde booket hotel i Moskva hjemmefra, og måtte bare sige at hotelkategorien holdte hvad den lovede. Flot 4 stjernet hotel i centrum af Moskva. 4 nætter for i alt kun 2600kr. Både fly og hotel kostede langt mindre end mange andre storbyer. Vi havde booket chauffør hjemmefra til at hente os i lufthavnen, hvilket vi var glade for, da det virkede langt mere trygt end at stå og praje en almindelig taxa i lufthavnen. I denne by, tales der enten slet ikke, eller kun meget lidt engelsk. Så ofte må man forsøge at klare sig på andenvis. Nuvel en ulempe, men det skal ikke afholde en fra at tage af sted. 

4 dage i byen passer rigtig fint. I den tid kan man nå at se alle highlights og indsnuse byens atmosfære. Så i mine øjne hverken for lidt eller for megen tid. Vi havde sat et dagsprogram for dagene hjemmefra, for at udnytte tiden mest muligt. Selvfølgelig var der også tid til at improvisere og finde på nye ting mens vi var der, men hovedattraktionerne var på plads. 2 ting var booket hjemmefra: En guidet tur i Moskvas metro og en tur i Bolsjoj teatret. Det var nogle af vores must see og vi ville være sikre på at vi havde billetter. 

Mette Bjørnager

Mette Bjørnager

Den røde plads:

Helt klart et af højdepunkterne på turen. Nok verdens mest berømte plads. På godt og ondt. Her henrettede Peter den store 1200 oprørske soldater, Stalin og hans efterfølgere havde her gigantiske militærparader, Mathias Rust landede med sit fly her i 1987 samt meget mere. Nu bruges pladsen ofte til rockkoncerter. Jo tiderne har ændret sig.

Pladsen hedder Krasnaja Plasjad på russisk. Det betyder både rød og smukt. Begge dele er sandt. Mest røde er dog Lenin mausoleet og Kreml muren. I den ene ende af den enorme plads ligger Vasilij katedralen. Ruslands mest berømte kirke. Fantastisk flot med alle dens mange farver og fine løgkupler. Ofte set på film, tv eller fotos. Vi passerede den flere gange i løbet af dagene og man bliver lige imponeret over den hver gang. Dog er kirkens ydre langt flottere end det indre. Når man kommer ind i kirken mødes man med en masse små kapeller med russiske ikoner og små gange. 

Vi besøgte den røde plads både om dagen og om aftenen. Når mørket falder på er det en helt fantastisk oplevelse at gå på pladsen og opleve den fortryllende stemning hvor pladsen er oplyst af lys. Kan stærkt anbefales at gøre begge dele. At komme ind på pladsen er gratis

Kreml:

Ligesom den røde plads, kan man ikke sige Moskva uden at sige Kreml. 

Her er magten koncentreret og herfra styres det store land med hård hånd. Kreml er Ruslands hjerte. Personligt troede jeg at Kreml kun var regeringssæde og Putins højsæde, men Kreml viste sig også at bestå af landets fornemmeste kirker og indeholde de største kunstskatte.

Vi købte billetter på stedet. Kom fra morgenstunden hvor køen ikke var så lang. Vi købte billetter til alt hvad vi kunne købe billetter til. Rustkammeret, diamantsamlingen, entre til selve Kreml området og katedralerne. Ialt 2700 Rubler= Ca 270 kr. Man kunne vælge både fra og til, alt afhængig af hvad man havde lyst til at se. Min anbefaling er at man tager den store pakke. Alt afhængig af lyst, tid og temperament kan man snildt bruge 3-4 timer i området. 

Kort fortalt består rustkammeret af guldkareter, zar troner, beklædningsgenstande fra zar tiden, overdådige samlinger af zarens skatte, guld og sølv genstande mm. I diamantsamlingen så vi Ruslands største samling af juveler, verdens største safir og verdens største guldklump. Vi lejede en audioguide, så vi blev guidet rundt på engelsk. Et must. 

På selve Kreml området så vi verdens største kanon og verden største kirkeklokke. I de seks smukke katedraler så vi blandt andet nogle af Ruslands mest berømte ikoner, gravpladser for zarfamilien og Ivan den grusommes trone samt meget meget mere. Fotografering dog mange steder desværre forbudt. 

Er man bare en lille anelse historisk interesseret er Kreml en ikke mindre end en fantastisk oplevelse. Hele turen værd.

Mette Bjørnager

Moskvas undergrund og Metro:

Et af de mest overraskende highlights på turen. Hvem ville ha troet, at her dybt nede under jorden ligger nogle undergrunds stationer, grundlagt i 1930èrne under Stalin tiden, så smukke at man tror man går rundt på museeum hele tiden. Vi havde købt turen hjemmefra gennem ”Get your guide”. En 2 timers engelsk guidet tur, med en ung colombianer som guide. Kan kun på det kraftigste anbefales. Nok ikke mange er bekendt med denne turistattraktion og det er et lige så stor must see, som Kreml.

Moskva har 170 individuelle udsmykkede stationer og på turen her, så vi 7-8 stykker af de mest kendte. Hver station har et prangende anlæg med hver sit tema. Så smukke at det er ufattelig svært at forstå at man befinder sig dybt nede under jorden i Moskvas undergrund. Her var der marmor søjler, gigantiske lysekroner og store mosaikker med Ruslands og sovjetunionens historie. 

Svært at finde noget andet steds i verden. Selv i togene der skulle transportere os fra en station til en anden, hang der de flotteste malerier/billeder. Hvis det havde været i et dansk S-tog var de enten blevet oversprøjtet med grafitti eller stjålet for længst. 

Mette Bjørnager

Bolsjoj teatret:

Verdenskendt teater blandt andet for sin meget kendte ballet. Vi var så heldige at have fået billetter hjemmefra ( ikke billige). En oplevelse og anbefalelses værdig tur , hvis man har lyst til at få en udsøgt kulturel aftenoplevelse i nok et af verdens mest kendte teatre.

Andre seværdigheder og ting at foretage sig i Moskva:

Der var også mulighed og tid til at improvisere og se seværdigheder og ting der ikke lige var planlagt hjemmefra. Sådan skal en storbyferie også være. Bare det at tage traveskoene på og blot slentre rundt i gaderne og opsnuse den russiske atmosfære. Lenin mausoleet, på den røde plads, var en af de ting, der ikke stod på listen, men som der også blev tid til. Her skulle man komme og stille sig i kø kl 10, når der 3 gange om ugen blev mulighed for at beskue den tidligere mægtige russiske leder Vladimir Lenin der ligger som en voksfigur med sit balsamerede lig til offentlig skue. Og køen var lang, da mange ligesom os, havde lyst til at få, denne lidt bizarre oplevelse med. Stedet var fyldt med vagter med maskinpistoler og det var absolut strengt forbudt at tage billeder, eller blot stoppe op for at studere nærmere. Gratis entre. Udenfor mausoleet kan man bl.a også se Stalins grav. 

En taxatur til spurvehøjene og udsigtspunktet deroppefra blev det også tid til. Herfra havde man den smukkeste udsigt ud over Moskva og blandt andet udsigt til Moscow city, det nye Ruslands symbol på fremskridt og modernitet bestående af en masse skyskrabere der nærmest minder om Newyorks skyline. 

Det praktiske:

Visum: 

Mange synes det kan virke lidt besværligt med visum til Rusland, men har man lidt tålmodighed går det egentligt ganske fint. Okay, der skal udfyldes en del formulare, pasbilleder gange flere, udskrift fra forsikringsselskab at man er dækket i tilfælde af sygdom(på engelsk) og en invitation fra Rusland. Den sidstnævnte fik vi automatisk fra hotellet efter vi havde booket. Og så ellers møde op på det russiske visum kontor i København 2 gange. Første gang for at aflevere alle sine medbragte papirer og formulare, anden gang for at hente passet med visum. Der findes rådgivning og vejledning omkring visum til Rusland på nettet.

Shopping:

Man skal ikke tage til Moskva for at gå på den store shoppingtur som ex London eller Paris. I Moskva er der et stort shoppingcenter(Okhotnyj Rjad) der dog kan anbefales og er man til mere eksklusiv shopping er varehuset GUM også at anbefale. Men derudover er shopping i Moskva ikke det man kommer mest for. Gågaden Arbat er ikke noget at skrive hjem om. 

Prisniveau:

Utrolig billigt, sammenlignet med Danmark. Ex 3 retter mad+vin for 2 personer i alt 260 kr. ( restaurant Genatsvale na Arbate). Hoteller også utrolig billigt.