Familien Montell/Villum på sommerferie i Geilo

Maria Montell og Tomas Villum Jensen med deres tre børn i Geilo i Norge. Her stod den på massere aktivitet og naturoplevelser. Familien elsker at bruge naturen på deres ferier og er overbevidst om den gør dig grund -lykkelig, at være i..

Maria Montell

Norge 206 uger siden

Dag 1:

I dag vågnede hele familien op og skulle noget de ikke har prøvet før!!! Sommerferie i Norge.

Vi har stået på ski i Geilo og Trysil rigtig mange gange og VI elsker det. Men hvordan er Norge om sommeren? Hmmmmmmmm… Tænker jeg, som er vant til sydens sol med strand og vand. Vi vælger, at køre op til Nordjylland, fordi vi har nogle venner i Himmerland, så vi kan lige kigge forbi, og besøge dem og spille lidt golf i et par dage inden vi rejser til Norge fra Hirtshals til Bergen! Familien er på tur….

Landskaber er noget der betyder mere og mere i vores liv. Sjovt, som det ændrer sig med alderen.

Det har stor betydning nu. Man, blir bare lykkeligere af natur og smukke Landskaber. Det er vi på vej til! Jubiiiii alle er glade og så skal vi lige forkæles på overfarten, som ungerne også glæder sig til Hirtshals overfart til Norge og det der følger med! Ungerne glæder sig og de 2 voksne er også lidt barnlige, når det kommer til overnatning på SKIBE – det ER og blir bare altid spændende. Vi er tjekkede, og har bestilt alt det, som vi gerne vil, gennem Fjord Line, så alt spiller… Nu på vej til en anderledes sommerferie i Norge (Geilo). Vi kører igennem de smukkeste Landskaber og peger hele tiden ud af vinduet i håb om, at børnene (de 3 vi har, Villum, Smilla og Lilly) ser alt det smukke Gud har skabt - Bjerge med grønt, klipper, søer, hvor man pludselig ser vandski og motorbåde sejle i sommersol med glade Nordmænd. Den Rå natur gør en så lille og det kan vi lide!

Vi ankommer til Geilo om eftermiddagen og skal bo på et skiresort der hedder Vestliaresort, som vi sidst så omgivet af sne i påsken. Lige så skønt, som om vinteren, bare et landskab klædt i grønt med de smukkeste vildmarksblomster. Jeg elsker at plukke blomster og det er en af de gratis glæder jeg har.

Ungerne er helt oppe at køre, de vil bare i badeland, som de kalder det!!! En udvendig rutchebane på Vestliaresort kommer til syne, da vi ankommer. Den har ungerne allerede set før på året bare med ski på, så de har glædet sig hele turen i bilen til dette øjeblik. Indgangen til Receptionen er meget indbydende og når man kommer ind står man i en stor højloftet kæmpemæssig bjælkehytte Ala Sweitzer style.

Det kan vi lide og det indbyder til afslapning efter man har gået ture i fjeldet. Ungerne når lige op vores værelse og på med badetøjet og så i Baaaadelaaand. Temperaturen er her kl.19 grader 26 og det er FULSTÆNDIG fantastisk for det havde vi ikke regnet med. Vi spiser middag og deler en flaske kølig hvidvin udenfor og ungerne smutter lige i LEKELAND, imens Tomas og jeg får lidt voksentid og får talt lidt om alt uden afbrydelser.

Godnat og sov godt…

Vestliaresort

Dag 2:

Godmorgen alle sammen! I dag skal vi ud og prøve sjove ting i den smukke natur på fjeldet. Vi er oppe kl.9, for alle havde brug for at sove længe… Hjemme hos os er der +A,A,A,B,B mennesker og det kan godt skabe tumult, når vi skal spise morgenmad sammen i ferier. Vi spiser morgenmad med den smukkeste udsigt til fjeldet. Tomas´ bror Nicolai ankommer med sin familie der tæller hans hustru Rikke og deres 2 drenge Tristan og Mingus. Tomas har et lille aktivt program han syntes vi skal igennem i dag! Og alle skal være med på hver deres niveau. Vi starter med, at klatre i trækronerne i en klatre/svævebane… Der er en for voksne og lidt større børn og en for mindre børn.

Så de små sætter vi igang og derefter kravler vi voksne op i træerne og får en tur i en alt alt for sjov laaaaaang svævebane! Virkelig dejligt for børnene, at det er en super cool ung dansk gut der står for alt det i trætoppene… Så er det nemt at sige til, hvis man bliver utryg og kan bede om “akut” hjælp. Alle havde optur og vores hund havde travlt med, at holde øje med hele flokken i trætoppene…. Det er sjovt, som man går og glemmer legebarnet indeni, som jo ikke bliver lukket ud til daglig.

Det gør barnet så på denne ferie… For vi skal jo også lige have dagens mountainbike cykeltur på fjeldet. Den er jeg ikke lige til og har et par undskyldninger i ærmet og Lilly skal lige have en voksenhånd, men de andre 4 får udstyr på og Tomas og Villum tager op med liften for at køre ned af specielle mountainbike stier og hop.

Pigerne tager et langt rullebånd op til børnevenlige stier og det går fint, men de mister hurtig interessen, da Lilly har for korte ben til cyklen. Så de blir enige om, at de hellere vil hoppe på en gigantisk trampolin, hvor Smilla har set nogle super seje norske børn lave baglæns og forlæns saltoer ! Vi har også en trampolin hjemme, men denne her er bare lige lidt federe. Pigerne hopper og jeg får mig en slapper med min Svigerinde, hvis drenge spiller udendørs skak. Vi deler en kold øl til 76 norske kr. Så det kan godt betale sig, at købe lidt drikkelse til ferien på overfarten eller hjemmefra ;-)

Pigerne får hurtigt norske veninder og så blir der hoppet. Vi slutter dagen af med en tur i badeland og Rikke og jeg går lidt før, så vi lige kan gå en tur i fitness inden vi skal indtage 3 retters menu i Restauranten.. Børnene går efter aftensmad i LEKELAND og vi voksne har fundet et fedt privat sted på taget hvor vi får et glas medbragt vin med musik på vores mini bose højtaler … Dejlig dag.

Dag 3:

Godmorgen Geilo…

Hvad skal vi så idag? Sådan er spørgsmålet hver morgen fra 3 børn der IKKE må bruge deres mobiler og iPads på denne ferie (om dagen) For om aftenen er der voksentid og så skal de helst være usynlige, hvis de er længe oppe, men det kan man også mærke de har forstået.

-Og det er heller ikke sådan, at børn skal aktiveres hele tiden i en ferie, for så går det ud over deres kreativitet til bare, at VÆRE og finde på små sjove lege SELV, som vi gjorde da vi var børn! (og her lyder jeg lidt mormor:-)) Meeen, når det så er sagt, så ligger der jo en natur derude og venter!! Natur der er vild og gør dig grund -lykkelig, at være i.. Mennesket blir bare lykkeligere af at være i naturen. Det er balsam for sjælen og så kan man være på havet, i skoven, på bjerget og ved vandet… Alle disse lokationer gør os naturligt høje og lykkelige. At mærke, det vi ser på et postkort “Sådan i virkeligheden”.

Længere filosofisk snak…. Livet er smukt! I dag skal vi starte dagen med endnu en trætopsklatring.

For det vil børnene RIGTIG gerne! Vi kopi-paster fra igår, men alle børnene er blevet meget modigere og blir’ lidt kække i trækronerne.. Især min søn Villum, han er den ældste og vil gerne lige imponere de 4 andre, med alternative ting, man kan gøre i højderne. Hmmmmm… Tænker lidt hvem han mon ligner?

Vi køre alle sammen op til Prestholm og Hallingskarvet, som om vinteren er “Cross Country skiing”

men om sommeren kan man vandre! Tomas og jeg har lige for nylig besteget Kilimanjaro og jeg forstår nu, hvad det gør ved folk at vandre! Det tømmer hovedet for alle de ting der er i hverdagen og naturen viser os, at den er mægtig og den vil stadigvæk være her, når vi går bort! Den er bare til låns! Og på en eller anden måde, så får jeg lyst til at besidde den! Ligesom, når du flyver og kigger ned, så mærker man, hvor lille man er i den helt store sammenhæng. Vi ser Hallingeskarvet om sommeren, hvor alt er grønt og lige så smukt, som det er hvidt når folk løber langrend om vinteren..

Vi kører bare 9 km fra Vestliaresort og op forbi Dr.Holms Hotel, som vi jo elsker og kender rigtig godt… (Tomas lavede min “Søsters børn i sneen” på Dr. Holms Hotel) og vi er kommet der rigtig mange gange, og det er sådan lidt blevet en tradition. Vi kender faktisk rigtig meget af personalet, der trofast har arbejdet der i mange år. Jeg har lavet små intim koncerter 3 år i træk i påsken og vinterferien. Det er “Så syper hygligt”, som de hele tiden siger i Geilo.

Vi vandre lidt børnevenligt med børnene i det smukkeste landskab og går op til et legendarisk sted drevet af en gut der hedder Jarle… Han har virkelig en fin biks derude i det øde landskab. Her kommer folk forbi, når de lige skal have en lille pølsemad på rugbrød, en skål varm norsk risengrød, en snaps eller diverse varme drikke. Det virker, som en slags belønning, når man har vandret nogle timer i fjeldet. Tomas og Hans bror Nicolai har taget turen op ad “trappen” inden vi ankommer med børnene og vi møder dem hos Jarle til frokost! De er godt svedige og har fået en del sol på kinderne. Ved foden af det store Hallingeskarvet ligger der en stentrappe der bliver kaldt Prestholtstien. Den går helt op til toppen af Hallingskarvet med den smukkeste udsigt.

Nordmændene fik hjælp af hyrder fra Nepal til, at bygge trappen i bedste Nepalisiske traditioner. De startede i 2011 og blev færdige i 2013, så mange folk har allerede gået turen. Og mange vil nok bestige Hallingskavet på den trappe i fremtiden, da det bare tager et par timer.

Vi spiser frokost sammen og ungerne leger og spiser en del af Jarles vafler og kager. Alt er godt og vi køre tilbage til hotellet…. Vi har hørt, at menuen i aften er svampesuppe, Bouillabaisse og gulerodskage med vanilleis. Det er et hit hos alle og vi er flade i dag, så vi går på værelset og ser en Netflix film.

Godnat.

Dr.Holms Hotel

Dag 4:

Kære Dagbog

Det er jo bare sådan i Scandinavien, at man ikke kan stole på, at man får solskin hver dag i sommeren og i dag er en af disse dage!

Tomas og Nicolaj besluttede sig for at stå tidligt op og tage ud og fluefiske ved kirken midt i centrum, ved Geilo flod. Frode Brandmand, som Tomas kender tilbage fra “Min søsters børn i sneen” byggede skøjtebanen foran Dr. Holms hotel, som Onkel (Peter Gantzler) og fru Flinth (Lotte Andersen) skøjtede rundt på. Hvis det havde været top solskin, var vi taget ned for at bade ved Geilo Beach, hvor vi har hørt, at der skulle være “syper” at bade. Det blir ikke i dag, så vi finder på noget andet. Vi deler os op og jeg tager pigerne med ind til Geilo by, for der ligger en af mine ynglings interiør butikker med de flotteste “gevirlamper”, rå lamper lavet ud af pinde, træstubbe og træstykker. Helt Afrika-agtigt bare med skind fra dyrene i fjeldet. Jeg er vild med “lodge-stilen”, som er så “hyglig”. Den indbyder bare til afslapning, hygge og ild i pejsen. Vi går lidt rundt og kigger og får gode ideer. Tager nogle fotos, så vi måske selv kan lave sådan en lampe eller knage derhjemme, ved at være lidt kreative… Og så sparer vi lige 55.000 norske kr. ;-) Vi går lidt rundt og kigger på skibutikker der holder udsalg, man får det jo meget billigere om sommeren, så måske de lige har den der fede hue eller vanter til vinter.

Vi møder Tomas og Nicolaj på Hallingestuerne hvor vi spiser frokost. Vi får alle sammen Rensdyr/rådyr burger, som smager FULDSTÆNDIG ikke, som Mac D, men det saftigste kød, som er mørt og velsmagende! Bedste burger længe. Hallingestuerne er dekoreret, som 3 traditionelle Hallingestuer med malede roser på væggene og selfølgelig en kamin. Her står tiden stille et øjeblik og man glemmer om det er nat eller dag.. Hyggelig atmosfære med norske traditioner og træmøbler, som indbyder til HYGGE og at glemme tid og sted. De har også en vinkælder….. Den er ganske berømt, men den må vi måske se imorgen? For det er frokost og jeg skal lige kunne køre bilen tilbage til Vestlia, hvor børnene skal en tur i poolen og jeg i fitness.

Tomas og Nicolai fangede ingen fisk. Men, okay. Vi tager en slapper og spiser på Vestlia og børnene hygger med et spil Uno. De voksne sætter sig ud på balkonen og nyder det smukkest view af en smuk aften på fjeldet med musik og en medbragt godnatbajer.

Godnat-

Dag 5

Vi starter dagen med, at alle klatre i træerne og jeg er helt pjattet med den sidste del, som er en lang svævebane, hvilket rush…. Jeg tager den flere gange og Smilla og Villum instruerer deres mor i hvordan man “klare banen” hurtigst! Hmmmmm, kan godt mærke, at jeg ikke er 20 længere! Det er det der med smidigheden. Jeg forlader de andre for jeg har et interview med en Journalist fra Aftenshowet, da jeg skal ind og spille og tale om tiden, da jeg havde et verdens hit og rejste rundt i Europa og Asien fra 1996-1998. 2 år med samme album og sang! Der havde jeg travlt og kun mig selv at tænke på! Nu er der lige 3 små hoveder en mand og en hund… Så nu er det aktiv ferie i Norge og hvad vi ellers finder på! Jeg har dog stadig travlt, men bare endnu mere! Smilla elsker, at ride og vi kender Asle fra de andre år i Geilo. Han kører kanen om vinteren, hvor vi står på ved Dr.Holms Hotel og sætter os under varme rensdyr skind i kanen, der er lyst op med fakler. Asle synger gerne en norsk vise og børnene elsker det. Asle og hans kone Solveig har også Geilo ridecenter, som ligger lige ved Vestlia. De har 27 heste, 23 islandske og 4 Dalar heste, de sidste kører med vogn, da de er store og robuste.

De Islandske heste kan man ride tur ridning på. -Og det skal Smilla, Rikke og jeg i dag. Smilla er henrykt af glæde og Rikke spændt, fordi hun ikke har siddet på en hest siden hun var 10 år.

Vi ridder med Solvej og 7 andre rundt om Geilo sø… Den ro der er, når man sidder på hesteryg er så vidunderlig og så dette smukke, landskab og spejling af fjeldet, og himlen med skyer i vandet er så godt for sjælen. Jeg elsker heste og det gør Smilla også! Store godmodige, følsomme og fantastiske dyr. Og lige nu er Fantur og jeg de bedste venner her på turen rundt om søen.

Vi ridder i ca.2 timer og er hjemme ved 17 tiden. De andre har slappet af, været i spa og Nicolai og Tomas har fået massage! Lidt luksus skal der være råd til… Børnene er i poolen og nu er der ro hele vejen rundt! Alle er mætte efter dagens aktiviter og vi skal køre hjem imorgen tidlig, så vi beslutter, at spise tidligt og gå tidligt på puden. Det har været nogle dejlige sommerdage i Norge og næste gang vi kommer hertil er til påske, på Dr. Holms, hvor det nu er blevet en tradition, at jeg spiller en intimkoncert.

Vi glæder os allerede til at komme til Norge igen.

Tak for denne gang Geilo!