Smukke Venedig til fods

Har du endnu ikke haft fornøjelsen af at besøge denne smukke by - faret vild i de små stræder, sejlet på kanalerne og nydt gastronomien - så skynd dig, Venedig ligger der måske ikke for evigt.

Rejsepostens redaktion

Italien 206 uger siden

Af: Marianne Frisenvang, indehaver af Frisenvang og rejseentusiast

Om Venedig

Man skylder sig selv mindst én gang at besøge den romantiske by Venedig inden den synker i havet eller ganske enkelt forfalder. Klimaforandringer og gentagne oversvømmelser i gaderne indikerer, at man måske ikke skal vente alt for lang tid. Visse områder af byen bærer også præg af, at husene trænger til restaurering. Da jeg selv er ejer af et ældre hus og ved hvor dyrt et sådan er at vedligeholde, tør jeg slet ikke gætte på hvad en gennemgribende restaurering af et hus i en så logistik tung by som Venedig må koste. Når det er sagt, så hersker der ingen tvivl om, at Venedig er en af de smukkeste byer, vi endnu har besøgt, og langt dejligere end vi på forhånd havde forestillet os.

Vores tur starter med direkte fly fra København til Venedigs Marco Polo lufthavn som ligger lige uden for byen. Vi er enige om, at man kun kan ankomme til en by uden biler ad vandvejen, så vi har købt billetter til vandbussen hjemmefra via internettet. Man kan også tage alm. bus eller taxa, som kører til hovedbanegården i den nordlige udkant af byen. Vi finder dog snart ud af, at vi har været lige overmodige nok. Vi kan normalt knap nok sidde i en båd i en havn uden at blive søsyge, og vi får vores sag for, da vi går ud på den flydende platform, som fungerer som venteværelse for vandbussen.

Den gynger og vipper lystigt, og vi stiger lettere lysegrønne i ansigterne om bord på vandbussen, da den ankommer 15 minutter senere. Sejlturen, som varer ca. 5 kvarter, går dog fint og uden for meget bølgegang, bliver vi sat af på St. Zaccaria stoppestedet lige uden for vores hotel. Tilfredsheden er stor, da vi bliver vist ind på vores yderst charmerende hotelværelse på Hotel Villa Igea. Da skodderne på alle 4 vinduer bliver lukket op, kan vi glæde os over en skøn udsigt til et lille torv og den smukke hvide St. Zaccaria kirke. Hvis man er af den nysgerrige slags, kan man bruge timer på at følge med i livet på det lille Torv.

Foto: Line Frisenvang

Marcus Pladsen

Byens centrale plads Marcus Pladsen ligger ca. 200 m fra hotellet, så her starter vi sammen med alle de andre turister. Der er mange mennesker specielt i løbet af dagen, hvor passagererne fra krydstogtskibene skal besøge Venedig. Vi lærer dog hurtigt, at der forventeligt er typiske steder de alle besøger, og vi finder i løbet af de 4 dages ophold en lang række små åndehuller, hvor vi stort set kun møder de venetianske beboere. Marcus Pladsen er imponerende og flot med Dogepaladset, Marcus kirken og så mange duer at Rådhuspladsen i København synes som forladt af fugle til sammenligning.

Pladsen er omkranset af dyre butikker og restauranter. Vær opmærksom på at kaffen her er mere end ekstremt dyr, specielt hvis den indtages ved at bord på pladsen, men når det så er sagt, så er der noget ekstravagant over at sidde lige dér som en dronning med en kold drink i hånden. Desværre for os er man på Marcus Pladsen i gang med restaurering, så en del af området er skæmmet af stilladser med kæmpe reklamebannere, hvilket absolut ikke pynter på de gamle bygninger.

Foto: Line Frisenvang

Hop i et par gode sko og lad jer fare vild

Før afrejse var der sat en del krydser i guidebogen, med angivelse af gode restauranter og seværdigheder vi absolut skal se. En del af disse steder har vi med stor sandsynlighed været, blot uden at vide det. Der kan knap være en gade eller bro, vi ikke har krydset, men da Venedig er meget overordentlig svær at finde rundt i, hvis man har forventning om at gå en bestemt rute, har vi altså ikke helt styr på, hvor vi rent faktuelt har gået.

Vi er begge relativt skrappe til at følge et bykort, og har gjort det mange steder i verden, men må gang på gang give fortabt over for de små stræder og broer i Venedig. Selv ikke det mest detaljerede kort (vi har 4 forskellige) giver os den fulde kontrol over vores færden. Mange af gyderne og broerne står ikke på kortene, og ofte står de anført med et navn, der er lidt anderledes end det, der står på gadeskiltet. Helt væk bliver vi dog aldrig, og skulle det ske, så er Venedig ikke voldsomt stor, så man ender altid ved en af de store kanaler eller havnefronten. Vi finder hurtigt ud af, bare at lade fødderne føre os rundt ad den ene bro eller lille gade efter den anden og nyder, det vi ser.

Venedig består af en række bydele, som hver på sin egen måde er et besøg værd. San Marco, Castello og San Polo er kendetegnet ved smalle gader, små kanaler og et utal af broer. Cannaregio og Dorsoduro har lidt bredere og mere lige kanaler samt større gader. Vores dejligste frokost nyder vi siddende ved et lille faldefærdigt træbord ud til en af kanalerne i den nordlige del af Cannaregio.

Tag et afbræk i en af byens mange kirker

Som i en typisk italiensk byer er der mange kirker i Venedig. Udefra ser kirkerne små ud, hvilket skyldes at de ofte ligger klemt inde mellem de små gader, men hovedparten af helligdommene er ret store, når man kommer indenfor. De fleste kirker er åbne i løbet af dagen, og det er et dejligt lille afbræk at komme ind i en smuk og rolig kirke. Her tager vi et lille hvil på en bænk, mens vi nyder de utroligt smukke udsmykninger. Til trods for at vi begge er katolikker, så bidrager et besøg i en kirke altid til en forståelse for kulturen og stemningen i det land, man besøger, hvorfor disse kirkebesøg altid står højt på listen.

Oplev Venedigs Kanaler

Vi ynder alle at rejse på forskellige måder og i Venedig er det muligt at købe et vandbuskort, som kan fås med en gyldighed på 24, 48 eller 72 timer. Man skal dog være opmærksom på, at der er flere forskellige selskaber, som betjener vandvejene i Venedig, og det er ikke helt enkelt at holde styr på, hvem der sejler hvor, og i hvilken retning en båd sejler. Vi valgte primært at udforske byen til fods, hvilket kræver gode sko og relativt stabile knæ og ben, da man går op og ned af trapper konstant.

Til gengæld får man alle de små uventede oplevelser med. Som når man f.eks. står for enden af en blindgyde, og er ved at falde i en kanal, eller må løbe efter en grønthandler med hans tabte frugter, som er bumpet af over en bro. Dog var vi blevet anbefalet at tage en sejltur på Venedigs hovedfærdselsåre Canal Grande. Vi løste billet, efter at have rådført os grundigt med en ansat på billetkontoret. Vi endte alligevel med at blive sejlet i en stor bue uden om byen uden at komme i kontakt med Canal Grande.

Skuffelsen var ikke stor, da vi havde krydset Canal Grande via flere broer de tidligere dage, og forbavsede var vi slet ikke. Venedig er sin egen, og det giver som sagt lidt overraskelser undervejs. En yndet turistattraktion er at tage en tur på de små kanaler i Gondol. Udbuddet er stort, de italienske herrer i hvid- og blåstribede bluser står omtrent ved hver eneste bro i nærheden af Marcus Pladsen og faldbyder deres ture. En tur på ca. 40 min koster i omegnen af 80 Euro. Vi ender med at forlade Venedig uden at have sat vores ben i denne typiske båd.

Foto: Line Frisenvang

Medmindre du er på jagt efter masker, er shoppingmulighederne begrænsede

God shopping er begrænset med mindre, man er rejst til Venedig for at købe sig nye og dyre mærkevarer til garderoben eller en ny maske. Der er et ekstremt stort antal butikker, som udelukkende sælger masker i alle afskygninger. Nogle har eget værksted, hvor man kan se dette meget specielle håndværk blive udført og en eller to af de meget flotte, men også relativt dyre masker kommer med hjem i baggagen.

En anden gennemgående ting i butiksbilledet er glasvarer. Øen Murano, som ligger lige udenfor Venedig, er kendt for sine glaspusterier, og har man lyst, kan man aflægge øen et besøg, der sejler regelmæssigt vandbus dertil. Går man efter gode fødevarer, er der et dejligt lille marked (Rialto markedet) på den vestlige side af Rialto broen. Her køber vi bl.a. lækre soltørrede tomater og nyder at se på et stort udbud af hvide asparges og de fineste små artiskokker.

Vi ser måbende til, mens en grønthandler på under 10 sekunder skræller en artiskok og lægger den spiseklare bund i vand. Jeg er selv relativt vant til at lave mad, men har aldrig fundet ud af, hvordan man skal skære en artiskokbund fri for resten af grøntsagen. Som andre steder i Italien byder Venedig på gode olier, lækre skinker og pølser samt delikate oste. Vi synder også i lækre men relativt dyre Macarons, og så glider der en is eller 3 ned i løbet af vores 4 dage i byen.

Mange kulinariske oplevelser - og en signaturret for de eventyrlystne

Som under alle vores udenlandske rejser har vi stor fokus på maden, imens vi er i Venedig. En lang række restauranter er udvalgt på forhånd, men da nogle af disse er lidt svære at finde, bliver enkelte frokoster indtaget på steder, hvor vi blot dropper ind. Vi oplever lykkeligvis ingen skuffelser overhovedet. Kvaliteten er generelt ret høj, og kan man lide fisk, skalddyr og frisk pasta, så kan det ikke gå galt i Venedig. En af byens nationalretter er dog ikke for svage sjæle. Pasta med blæksprutte inkl. blæk, sugekopper og hvad der ellers følger med sådan en krabat.

Retten smager som sådan ganske udmærket, men jeg finder det lidt grænseoverskridende at skulle spise en kulsort ret, som efterlader masser af farve på tallerkenen, tænder, læber og tunge. Det er sjovt nok at prøve, selv om jeg ikke spiser helt op. Turens absolutte favoritrestaurant Trattoria Alla Rivetta ligger lige om hjørnet, få minutters gang fra vores hyggelige hotel. Her kan ikke bestilles bord, så man må indstille sig på at vente i op til 30-45 min på et ledigt bord. Ventetiden i indgangen ved siden af baren er dog alt andet end kedelig. Så snart vi kommer ind af døren, får vi på husets regning et glas rødvin i hånden.

Trækker det ud med at få et bord, kan bartenderen finde på at uddele små stykker grillet fisk, påskeæg eller hvad han nu har at gøre godt med. Stemningen blandt tjenerne er hyggelig, afslappet og meget italiensk. Vi bliver placeret for enden af et bord ved siden af et ægtepar, som har inviteret deres ældre mødre med i byen. De 2 nydelige gamle damer sidder dog og skuler noget til os 2 danskere, og da 2 af tjenerne ”slås om” at få lov til at betjene os, fordi vi er ”så smukke”, bliver de ikke venligere stemt. Vi trækker på smilebåndene og nyder vores lækre friske pasta med krabber samt en skøn tiramisu.

Line Frisenvang

Det praktiske

  • Kom derhen: Mange flyselskaber flyver til Venedig, dog kun få direkte. Vi rejste med SAS og betalte 2000 kr. pr. returbillet. Vandbusbillet fra Marco Polo lufthavn købes på venicelink.com. Man sparer ca. 3 Euro per. person ved at købe den på nettet
  • Her kan du bo: Vi boede på Hotel Villa Igea. Vi var i Venedig lige før påske og dermed i højsæsonen.
  • Her skal du spise: 1) Taverna San Trovaso – Fondamenta Priuli - i Dorsoduro er et godt frokoststop. De har gode og store pizzaer. 2) På Al 40 Ladroni kan man sidde direkte ved kanalen og spise – Fordamenta Della Sensa i Cannaregio. 3) Boutique del Gelato på Salizzada S Lio har fantastisk italiensk is
  • Her skal du shoppe: 1) På Strado Nova, den lange hovedgade i Cannaregio er der mange boder og butikker med billigt skidt og det typiske markedsstads. Man kan dog gøre nogle fornuftige køb 2) Der ligger et udmærket supermarked med delikatesse afd. på Salizzada S Lio. Skinker og pølser skæres i det antal skiver man ønsker – det er meget billigt og kvaliteten god. 3) På Spezier Provan lige før Campo S. Stefan ligger en stor kagebutik med et kæmpe udvalg af lækre Macarons