Sommerferie i Danmark - Hvad skal vi lave?

Det er efterhåneden gået op for os, at vi kan alle se frem til at bruge ferien i Danmark. Mange af os skal derfor til, at lære vores eget land bedre at kende. Vi vil på Rejseposten løbende komme med oplevelser du kan få i egen baghave. Nemlig oplevelser for alle i Danmark

Uploaded af redaktionen

Danmark 205 uger siden

Møns Klint er et meget populært udflugtsmål, og man forstår godt hvorfor! De smukke hvide klinter, der rejser sig over havet, er nemlig noget helt særligt - og ikke bare i dansk målestok, men også i international. Hvorfor rejse til Bali eller Sydamerika for at opleve storslået natur, når det kan opleves i Danmark? Ja, garantien for at vejret er godt, er måske lidt større, men synet af de 128 meter høje, kridhvide klinter, der løfter sig over det turkisgrønne hav, langs den syv km lange kyststrækning, fås simpelthen ikke andre steder i verden! til Møns Klint blev lagt i havet for ca. 70 mill. år siden. Dengang var der et tropisk hav, hvor Danmark ligger i dag. I havet levede bl.a. alger med et skelet af kalkskiver. Når algerne døde, faldt kalkskiverne ned på havbunden, hvor der over millioner af år opstod et tykt lag af kridt. Siden skete der voldsomme ændringer i klodens udseende. Kontinenterne hævede sig, og bjerge blev skabt. Den gamle havbund af kridt befandt sig over havets overflade, da den sidste istid nåede Danmark for ca. 12.000 år siden. Isen skrællede enorme flager af den gamle havbund. Flagerne var op til 50 meter tykke og blev bukket, foldet og skubbet sammen ved et kæmpemæssigt harmonikasammenstød. Sådan opstod Høje Møn. I 2007 åbnede GeoCenter Møns Klint, som er opført lige ved klintens kant. Centret, der ejes af en privat fond, formidler viden om naturen på Møns Klint på vegne af Naturstyrelsen. Centrets aktiviteter foregår både indendørs i den store udstilling og i form af guidede ture på og omkring klinten.

Høje Møn og især selve klinten er under stadig forvandling. Her holder naturkræfterne aldrig fri, og skred ændrer konstant på klintens udseende. I gennemsnit forsvinder der ca. 2-4 cm af klinten om året. Med den udvikling vil hele Høje Møn være eroderet bort om 50.000 år.