5 geniale grunde til at besøge Horsens

Danmark er fyldt til randen med undervurderede feriedestinationer, og Horsens er én af dem. Museer af internationalt format, hyggeligt byliv, topcharmerende øer og storslået natur. Du kommer til at tage hjem fra Horsens beriget med autentiske oplevelser og fyldt op med dejlige ferieminder. Det tør jeg faktisk godt love.

Uploaded af redaktionen

Danmark 201 uger siden

Af Line Jensen, Turistsamarbejdet Kystlandet

1. En verden bag tremmer

Lillejuleaften i 1949 fik Horsens Statsfængsel en usædvanlig julehilsen. På en seddel over indgangen til en 18 meter lang underjordisk tunnel stod der: "Hvor der er en vilje, der er der ogsaa en vej". Tunnelen førte fra fængslet og ud i friheden. Sedlen var skrevet af Carl August Lorentzen.

Han slap ud af fængslet efter i næsten et år at have gravet en tunnel ud på den anden side af murene. Hver eneste nat, ganske få centimeter ad gangen og med ét mål for øje.

Hvis du tænker, du har hørt den historie før, så er det nok ikke helt forkert. Måske du har set filmen Shawshank Redemption – eller på dansk En verden udenfor? Eller læst novellen af Stephen King?

Du kan besøge det prisvindende Fængselsmuseum i Horsens og opleve the real deal, en ægte udbryderhistorie med danske Carl Agust Lorentzen i hovedrollen.

Foruden denne vilde historie rummer Fængselsmuseet et unikt indblik i livet som indsat.

Det er en overvældende oplevelse at se celler, gange, kirke, besøgsrum og sygeafdeling stå præcist, som da fængslet lukkede i 2006. Ved indgangen til udstillingen vælger du som besøgende identiteten på en rigtig fange eller fængselsbetjent, hvilket gør formidlingen både vedkommende, oplysende og ekstremt personlig.

Og altså ikke så lidt creepy. Især hvis du bevæger dig ned i kælderen til den nye udstilling Underverdenen, der handler om fængslets mørke fortid og strenge strafsystemer.

Bonus: Vidste du, at fængselsfilmen R med Pilou Asbæk i hovedrollen er optaget her? Du kan også prøve at overnatte i en fængselscelle. En renoveret én i den gamle sygeafdeling, forståes. Fængselsstemningen sidder stadig i murene, i tremmedørene, i radioen, der stadig virker, og i graffitien på væggen malet af tidligere indsatte.

2. Den Genfundne Bro og det smukkeste stykke af Gudenåen

Har du hørt historien om Den Genfundne Bro? Og har du oplevet den fantastiske natur langs Danmarks eneste flod, Gudenåen? Så af sted med dig, og det kan kun gå for langsomt.

Det smukkeste og mest jungleagtige stykke af Gudenåen finder du små 20 km vest for Horsens. Eventyrligt, kaldte eventyreren Hakon Mielche det allerede i 1935: "Her begynder så vor eventyrligste sejlads gennem et vidunderligt landskab. [...] der pludrer Gudenåen hyggeligt med træer, som danner et gotisk Domkirkevælv over dens vand [...]."

Han taler om strækningen Voervadsbro-Klostermølle. Klostermølle er i øvrigt et interessant sted i sig selv, for ikke at tale om Sukkertoppen lige ved siden af – en af Danmarks bjergtoppe med storslået (og ekstremt instagram-venlig) udsigt.

10 km syd derfra troner den gamle jernbanekonstruktion Den Genfundne Bro over en af de lave dele af Gudenåen. Vi bygger broer til transport. Nogle gange dækker vi dem åbenbart også til.

Og nogle gange, kære venner, finder nogle tossehoveder på at grave en bro frem igen.

Det er i grove træk det, der er sket med Den Genfundne Bro. Indtil 2014 lå den begravet og næsten glemt i 85 år. Det er en vild historie og mildest talt en imponerende konstruktion, smukt placeret i en lysning i skoven og med Gudenåen brusende 15 meter under sig.

Bonus: Naturområdet er fredet. Og altså bare rockersmukt.

Jesper Rais

3. Danmarks største samling af Kvium-værker

Horsens Kunstmuseum er stille og roligt et af Danmarks skjulte perler, hvad angår kunst og kunstformidling. Du får et fyldigt og varierende udvalg af moderne og eksperimenterende dansk og international kunst – og en hel sal dedikeret til værker af bysbarnet Michael Kvium.

Placeret på toppen af Horsens i den fineste park troner Horsens Kunstmuseum, hvor den storslåede Bjørn Nørgaard-skulptur ved navn Menneskemuren byder dig velkommen. Når først du er trådt indenfor og går igennem museets forskellige lyse rum, er det ikke svært at forstå, hvorfor kunstnerne elsker at udstille netop her.

Lysindfaldet er to die for. Og både de faste og skiftende udstillinger er uovertrufne kunstoplevelser. Besøg Kunstmuseet, før resten af landet får sådan virkelig øjnene op for det. Husk også at få en økologisk frokost med udsigt over parken med.

Bonus: På Kunstmuseet kan du tage en gratis guide til street art og skulpturer i byen, som museet selv opdaterer hvert år. Kæmpe anbefaling til en inspirerende byvandring!

Jacob Friis-Holm Nielsen

4. På sporet af de vilde kaniner

Det er ikke for sjov, at øen Endelave har fået tilnavnet kaninøen. Siden 1920'erne har vilde kaniner nemlig hoppet rundt på den lille ferieø – til glæde for såvel fans af søde plysdyr som jægere fra nær og fjern. Vildkaninen er lige så sød og pjusket som tamkaninen, og det er et vildt (!) syn at se en stor kaninkoloni hoppe rundt i skovkanten.

Følg den afmærkede rute Kaninoen på 21 km, øens spændende svar på Caminoen, hvor du kommer rundt i de fredede dele af øen og kaninernes yndede tilholdssteder. Chancerne for kaninspotting er allerbedst tidligt om morgenen og ved skumringstid. Foruden kaninsafari byder øen på rå ø-natur med gode chancer for at spotte sæler og marsvin, en lystbådehavn, et gadekær, gamle gårde og en kirke fra 1400-tallet. Spis et klassisk stjerneskud eller blåmuslinger hos Endelave Kro & Gæstgiveri og tag en overnatning med, nu du er der.

Bonus: Du kan leje cykler på havnen, og i sommerferien samt efterårsferien arrangerer øboerne gratis udendørs aktiviteter som yoga, vandreture, crossfit og meget andet. Fra Horsens kan du køre eller cykle langs fjorden ud til Snaptun og derfra tage færgen (ca en time) til Endelave. Hvis du lader bilen stå, kan du faktisk komme frem og tilbage med færgen for bare 49 kr. i lavsæsonen. Drønbillig ø-oplevelse!

peter-marczak

5. Tag på idyllisk øhop i Horsens Fjord

Har du hørt om Det Østjyske Øhav? Vandet ved Horsens er begunstiget med en del små øer, som gør området til noget ganske særligt. En fjord har som bekendt en munding ud til havet, hvorfor du typisk ikke kan komme rundt om den uden at få våde tæer.

Men i Horsens Fjord ligger øerne Alrø og Hjarnø, som er forbundne via en lille færge.

Hele sommeren sejler den hyggelige cykelfærge med plads til blot 12 personer, og Hjarnøfærgen sejler derfra til Snaptun, hvilket giver mulighed for et mini-øhop på fjorden og måske en cykeltur hele vejen rundt – hvis cykelbenene og vejret er til det.

Dét skal du prøve.

Bonus: Selveste Morten Korch har boet på Alrø og her hentet inspiration til sit nostalgifyldte forfatterskab. Øen er ægte idyl. Her bør du prøve kræfter med de berømte kæmpetarteletter eller udnytte de gode vindforhold til kitesurfing, sejlads eller bare lidt hyggelig drageflyvning. Hjarnø huser blandt andet landets næstmindste kirke, og du kan gå hele den fredelige ø rundt på et par timer.

Øhop