Borneo: Mulu-grotten

Borneo er især kendt og eftertragtet for sin regnskove og dyreliv. Men øen er også hjem for Mulu-grotten, en imponerende underverden af gange, huler og grotter.

Rejsepostens redaktion

Borneo 212 uger siden

Af Marianne Frisenvang, indehaver af Frisenvang og rejseentusiast 

Mulu - grotternes ukronede konge

Efter en afslappende dag i Kuching med shopping og tur ved floden pakker vi kufferterne og begiver os nord/øst på til Gunung Mulu National Park. Dette isolerede og meget store regnskovsområde nås typisk med fly og efter en meget smuk flyvetur med udsigt til regnskoven og de chokoladefarvede floder det meste af vejen, lander det lille propelflyver på en airstrip i udkanten af nationalparken. Selve landingen er en stor oplevelse i sig selv, flyet går ned midt mellem de flotteste bjerge beklædt med regnskov. Udenfor den lille lufthavnsbygning læsser vi vores store kufferter på ladet af en lille truck og kører til nationalparkens hovedkontor, hvor vi har reserveret overnatning de næste 3 nætter. Personalet er utroligt søde og efter at have bekræftet de ture, vi har bestilt på forhånd, sætter vi baggagen i vores bungalow, som viser sig at tilbyde luksus midt i regnskoven med eget bad, toilet, air condition og veranda.

Mulu er specielt kendt for sit store antal grotter, som man alene kan få adgang til i selskab med en af parkens guider. Den kæmpe store klippeformation, hvor de mange huler ligger, er næsten 30 km dyb og det er kun en brøkdel af de mange fantastiske grotter som gemmer sig her, som indtil nu er kortlagt. På vores ”ekspeditioner” i de mørke huler møder vi flere gange professionelle teams med fuldt klatreudstyr, som er i gang med at finde og kortlægge nye områder.

Vi har booket ture til alle de grotter, vi kan besøge, uden at skulle have bjergbestiger udstyret frem dvs. de såkaldte show caves. Den første tur starter en time efter, vi er ankommet til parken. Vi begiver os afsted sammen med en gruppe på ca. 20 personer og en lokal guide på en times gåtur gennem regnskoven til Langs Cave. Grotten har mange utroligt flotte drypsten. Turen i selve grotten foregår på gangbroer bygget af træ og med små lamper, som gør det trygt at begive sig rundt og samtidig sætter fokus på de mange flotte formationer skabt af de millioner år gamle drypsten.

Næste grotte på samme tur er Deers Cave. Grotten er 2 km dyb, 174 m høj og er med sine imponerende dimensioner verdens største grotterum åbent for offentligt besøg. Lyset som falder ind gennem åbningen i grotten er helt fantastisk, og det skaber de flotteste billeder og skygger. Det estimeres, at der bor mellem 2 og 3 millioner flagermus i loftet af grotten. En stor del af disser flyver ud gennem grottens åbning, når mørket falder på, og vi venter i næsten 1½ time udenfor grotten for at opleve dette fænomen. Men idag vil de mange flagermus åbenbart hellere blive ”hjemme” og vi tager turen gennem skoven i mørket tilbage til vores bungalow uden at have set mere end et par mindre flokke dyr forlade deres hule i toppen af grotten.

På rundtur til grotterne i autentiske langbåde

Cafe Mulu er parkens eneste madsted. Her indtager vi alle vores måltider, her pakkes madpakker, serveres snacks, udskænkes vin og cafeen er i det hele taget parkens samlingspunkt, hvor man mødes, hygger sig og taler om dagens bedrifter. Stemingen er rigtig hyggelig og afslappet, og vi nyder at indtage vores måltider her. I løbet af vores 3 dages ophold i Mulu nationalpark besøger vi 8 grotter. Fantastisk flotte, meget forskellige og alle uden tvivl et besøg værd. Blandt favoritterne er Clear Water Cave, som er gennemskåret af en brusende flod.

Turen i grotten foregår i flere niveauer, så man både har udsigten fra bunden af grotten og senere får overblik over hele rummet fra gangbroen under loftet af grotten. Langang cave er en unik oplevelse, da grotten ikke er oplyst men alene besigtiges ved lyset fra vores egne lommelygter. Hvert hjørne af grotten er en spændende oplevelse.Der flyver mange svaler rundt i de små grotterum, og vi kan flere steder se lige ned i deres bittesmå reder, hvor de sødeste mini fugleunger med åbne næb venter på mad. Da denne grotte er den mest ”eventyrlige”, er vi rigtig glade for, at det tilfældigvis passer sådan i vores program, at vi besøger denne grotte til sidst.

Transporten til mange af grotterne foregår med langbåd, og disse sejlture op af de smalle og klippefyldte floder er en stor oplevelse i sig selv. Vi vælger derfor under vores besøg at tage en flere timers sejltur ned ad den smalle lavvandede flod i en lejet langbåd med lokal guide. Vi besøger en lille landsby, køber tasker flettet af palmeblade og tager en vadetur i en lille biflod. Vores kaptajn kender floden som sin egen bukselomme og styrer behændigt uden om klippestykker og sten, som stikker op af vandet utallige steder.

På gåtur i trætoppene

Under 10% af livet i regnskoven foregår i skovbunden, så en ”gåtur” i trætoppene er en unik mulighed for at opleve det rige plante- og dyreliv fra en anden vinkel. Mulu har en af asiens længste og flotteste ”canopy walks” og trods højdeskræk hos os begge (men specielt mig), beslutter vi at tage denne oplevelse med. Turen er 480 m lang og foregår på hængebroer bundet fra trætop til trætop.

Broerne er ret smalle og gynger pænt, når man går på dem, så det er med rystende ben og hjertet oppe i halsen, vi begiver os ud på den første bro. Line vænner sig hurtigt til at gå rundt over regnskoven og tager lystigt billeder, mens jeg aldrig bliver helt tryg ved turen og er en smule lettet, da turen slutter efter en time. Men det har været en unik og speciel oplevelse, og vi fortryder ikke et sekund, at vi kastede os ud i det.

Mulu National Park er sjældent på Borneo turisternes turplan. Området besøges af ca. 12.000 personer om året og for at kunne forblive et bæredygtigt område med en fortsat udforskning og kortlægning af nye grotter, estimeres der at skulle min. 20.000 mennesker gennem området om året. Turen til Mulu var, blandt alle de fantastiske steder vi besøgte, uden sammenligning den største oplevelse. En tur hertil med ophold i området ved hovedkvarteret kan ikke anbefales nok.