Forelsket i vinlandet, Stellenbosch i Sydafrika

I 2009 blev jeg forelsket i Mathew. I virkeligheden forelskede jeg mig i hans land i 1996, da jeg besøgte ham på en vinfarm i Stellenbosch, tæt på Cape Town. En vinfarm Mathew Castle, the young and wild at heart wine farmer bestyrede og boede på.

Uploaded af redaktionen

Sydafrika 208 uger siden

Af: Lonnie Castle

Jeg var der i 3 uger og det var på mange måder et wake up call for en ung københavnerpige og dér jeg for første gang fik Sydafrika helt ind under huden - et land der siden og til evig tid vil bo i mit hjerte. Som sagt. Jeg fik ham først i 2009. Vi tilbragte en smuk sommer for foden af et bjerg i Stellenbosch og en lang vinter på cykel i Københavns gader. Siden flyttede Mathew til Humlebæk for at bo hos mig og mine døtre, men Sydafrika er stadig omdrejningspunktet for vores sammenbragte liv og vi benytter hver en mulighed for at suse til Kastrup og tage den 16-20 timer lange flyvetur til Cape Town. En flyvetur der lyder lang, men ikke er slem, da de fleste afgange foregår over night. Du flyver sen eftermiddag og lander tidlig formiddag. Tidsforskellen er kun en time hvis du rejser i den danske vinterperiode og ingen forskel om sommeren, hvilket betyder minus jetlag. Den første dag med træthed klares snildt med en flaske rosé fra den lokale vinfarm og en skøn aften foran bålet. Sydafrikanerne dyrker deres braai (barbecue) når de kan og synes selv de er verdensmestre i disciplinen. 

Stellenbosch

Når vi er “hjemme” i Stellenbosch bor vi altid på en vinfarm. Oftest hos vinfarmer venner, men er vi flere familier på besøg fra Danmark booker vi guest houses på Bartinney. https://www.bartinney.co.za/accommodation/. Der er utallige skønne steder at bo, men stemningen på denne vinfarm er så autentisk som den kan blive. Jorden er rød, himlen er blå og udsigten over de gyldne bjerge er uendelig. Vi er nede i gear. Tennisbanen er som taget ud af 70´erne og poolen er dyb og ligner noget fra Provence. Der er vilde heste der møder os når vi bader i dammen. Vores eftermiddagstur går opad igennem vinmarker der snor sig og bliver farligere jo længere oppe du balancerer. Vi ender de fleste aftener med en sundowner på nabofarmen hos vores ven, blomsterbonden Bryan http://www.capeflora.co.za/. Smukke røde Proteas så lang øjet rækker. Vild natur og en endnu heftigere tur nedad i Bryans Land Cruiser. 

Livet i vinområdet Stellenbosch er på alle måder laid back, men også ambitiøst og virkelig lækkert. De lokale bønder stiler højt og arbejder hårdt, om det er vin, mad eller indretning, er standarden i top og uden sammenligning. De fleste farmere dyrker deres egne grøntsager og alt kød er fra fritgående dyr. De producerer oste, honning, lavendelolie og bager brød så englene synger. De fleste har wine tastings og restauranter. Organic. Der investeres ikke i maskiner her, men i mennesker. Og det kan mærkes og smages. Vinområdet er ikke kun et besøg værd. Det er dér du ønsker at udforske området, bo og møde mennesker - alle sanser stimuleres. Stellenbosch by, der ligger i smørhullet af vinområdet er smuk, easy going og indrettet omkring universitetsliv, vin, mad, lokalt marked, kunst og kultur. Den er lille (ingen huse over 3 etager), Victorian style, og den boomer af vinbarer, restauranter og hyggelige caféer hvor de lokale vinbønder, business girls og surfere hænger ud. Der er ikke meget fashion og high street over Stellenbosch, og det er godt. Du gider det ikke her.

Cape Town

Trænger vi til strand, byliv og endnu mere kunst, kultur, fashion og design kører vi mod Cape Town. Selvom Uber virker fortrinligt til hver en situation (og den ENESTE sikre måde at blive transporteret når du har set for dybt i flasken), er det en fordel at leje egen bil i Sydafrika. Også selvom de kører i den forkerte side. Du lærer det hurtigt, afstandende er pænt lange og det er nemt og sikkert hvis du booker fra stort set alle lufthavns bil bookinger i Cape Town lufthavn - fra Thrifty til Hertz. 

Vores favorit strande i Cape Town er Camps Bay (lunch, drinks, show off and beaching), Clifton når udsigten skal være gudddommelig og Blaauwberg Strand for kite surfing. Muizenberg for baby surfers (begyndere). Shopping foregår på market down town eller i Water Front, hvor der er uendeligt meget underholdning for børnene i form af sørøverudflugt by boat, legeplads, live musik og gøgl. Heldigvis også fantastisk sea food og bubbly wine. 

Et par timers eftermiddags hike er off course på Table Mountain. Gør det. Bestig bjerget. Turist attraktion uden lige, men føl dig uovervindelig, overrasket over udfordringen, bliv svimmel over udsigten og dø af begejstring når du ser udover Cape Town og Lions Head. Det er DET HELE VÆRD. Tag Cable car ned. Du skal være i ok god form og klædt på til motion.

Kunst, kultur, musik og design er et kapitel for sig, men områderne skifter som i alle byer. Sydafrikanerne er med på beatet og det er dybfølt, originalt, cool og fremadskuende det der foregår i Cape Town lige nu. Besøg https://zeitzmocaa.museum/ og google gallerier, koncertsteder og showrooms for lokale happenings. Du bliver ikke skuffet men oplyst og opløftet. Farverne i Sydafrika findes ingen andre steder i verden. 

Get away

Tag til Arniston hvor der ikke er andet end lokale fiskere og Cape Tonians der vil væk fra turisterne. Der er ikke andet end et spa hotel, private sommerhuse og den mindste lokale fiskerestaurant du nogensinde har set. Måske er den åben. Køreturen fra Cape Town er breath taking og som taget ud af Farven Lilla. Kør over Greyton og nyd en frokost og vilde heste i gaderne. Når du rammer stranden i Arniston er den guddommelig og dominerende - skriv til mig hvis du finder The Cave. Mathew og jeg sejlede en dag i havkajak og blev overhalet af en flok delfiner. Jeg talte 180 stk og så en delfinunge i øjnene. Teardrops in my eyes. Fordelen her er at du befinder dig ved kysten af det indiske ocean. Det er varmt og fint. Men husk at købe ind i Bredasdorpf før du kører hele vejen til verdens ende. Der er nemlig intet supermarked eller døgnkiosk i Arniston. Til gengæld kan du købe en friskfanget fisk fra din AirBnB forhave.

Det atlantiske ocean er også super tiltrækkende, men det er råt, smukt og hårdt som Vesterhavet. Fiskeri fra havkajakker er fantastisk, men der er garanteret kortere tid på havet, windbreaker og stiff nipples. Vi lejer ofte en hytte i fiskerbyen Paternoster tæt på Tieties Bay. Ja, det hedder den. Off course. https://www.sa-venues.com/things-to-do/westerncape/tietiesbaai/

Safety. Alle ved at kriminalitet i Sydafrika er en desperat djævel og rammer hårdt. Tag dine forholdsregler og lad være med at opsøge områder der ikke kan overskue dit turistbesøg. Der arbejdes hårdt på at forbedre og hjælpe lokalt og det hjælper ikke at turister glor ind ad vinduerne. Støt i stedet lokale tiltag - de vinfarme, restauranter, museer og caféer vi har nævnt, bidrager alle til at hjælpe dem der har det rigtig svært. 

GUIDE

Stellenbosch, Franzhoek, Cape Town area

https://www.visitstellenbosch.org/

Wine farms

De Meye Wines / Wine farm and 5 star (small) restaurant www.demeye.co.za / https://thetablerestaurant.co.za/

Marklew Family Wines / boutique winery (open by appointment only) http://www.marklew.co.za/

Rust En Vrede Estate (top class winery and restaurant) https://rustenvrede.com/

Ernie Els (the golfer) tastings and restaurant https://ernieels.com/wines/

Thelema Mountain Vineyards / tastings https://www.thelema.co.za/

Tokara restaurant, deli and tasting / stunning view https://www.tokara.com/

Farm restaurants

Babylonstoren / accomodation, restaurant, free range organic farm (out of this world) https://babylonstoren.com/

Boschendal / accomodation, free range organic farm, restaurant, friday market, live music, picnic and much more. https://www.boschendal.com/

Joostenberg / organic brunch, farm shop, deli and playground for your kids https://joostenberg.co.za/

Rust En Vrede Estate (Nelson Mandela og Dronning Margrethe kommer her) https://rustenvrede.com/

These are personal recommendations but check out other local Stellenbosch farms and Franzhoek area too. 

Accomodation

Farms

Bartinney https://www.bartinney.co.za/accommodation/

Babylonstoren https://babylonstoren.com/

Boschendal https://www.boschendal.com/

Stellenbosch:

https://www.deoudemeul.com/pages/the-mill-coffee-house/

Stellenbosch cafés and restaurants

https://basicbistro.co.za/#our_menu Basic bistro, hjemmelavet god brunch og frokost samt vin fra de lokale farme. Første parket til Church Street. Say hi to Julius the dwarf fra os. 

http://www.ginos.co.za/branch/Stellenbosch/ italiensk pizza og stemning når det er bedst. Baghave, langbord og hjemmelavet chili chokolade. 

Hudsons http://theburgerjoint.co.za/menus/ burgers and milkshakes. But in the very best way. 

De Wijnhuis - cozy indoor and outdoor, good food, locally brewed beer and wine from the area. https://www.wijnhuis.co.za/

Øko bageri og café I historisk bygning https://www.bonneesperance.com/blog/post/de-oude-bank-bakkerij-a-stunning-stellenbosch-bake/